Владика Григорије служио у Саборном храму у Сарајеву

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, служио је на Васкршњи уторак, 14. априла, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Епископу Григорију саслуживало је 18 свештеника и три ђакона Српске православне цркве.

У бесједи великом броју окупљених вјерника владика Григорије поручио је да се на Васкрс, најважнији дан у години, морамо, како год знамо и умијемо, да отворимо за Онога који хоће да уђе у наше срце, јер је Он све учинио да би наше срце испунио собом, топлином, добротом и животом.

„Важно је да Христа пустимо у наша срца. Он хоће да уђе у наше срце, Он је ради тога дошао у овај свијет, Он је ради тога претрпио крст, страдање и смрт. Често нисмо спремни да отворимо своје срце, а Он непрестано стоји на вратима нашег срца и куца и чека да га ми отворимо“, истакао је преосвећени Григорије.

Према његовом мишљењу највећи проблем сваког човјека, сваког живог бића јесте затвореност срца.

„Најбитније је да отворимо своје срце, а онда ћемо да отворимо и ум, и вољу, и тијело, и душу и сва чула и онда ћемо бити живи, не само за Бога, него и за друге“, нагласио је владика Григорије.

Његово преосвештенство наглашава да на Васкрс морамо да запалимо наше срце, морамо да нађемо начин да нам гори срце, јер се врло често наше срце претвори у пусту, хладну и празну пећину.

„Зато је овај Празник над празницима, Слава над славама тако важна и тако моћна, јер без ње неће горјети наше срце. Када оживе наша срца, онда ће оживјети и овај град, овај крај и ова земља“, истакао је владика Григорије.

На Литургији се причестио велики број вјерника, а пратио ју је својим пјевањем хор „Слога“ под диригентском палицом магистра црквене музике Стефана Мојсиловића.

Извор:http://www.mitropolija.org/vijest527.html