Владика Григорије уприличио Васкршњи пријем

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, уприличио је у сједишту Митрополије дабробосанске у Сарајеву на Васкршњи уторак, 14. априла, Васкршњи пријем за представнике цркава и вјерских заједница у БиХ, дипломатског кора и међународних организација, те јавног и политичког живота БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ.

У пригодној бесједи владика Григорије нагласио је да је вријеме да се, послије страдања, „појави нова нада и нови живот за наш народ у овом граду“.

„Вјерујемо да је то, уз наш заједнички напор, могуће и неопходно“, истакао је владика Григорије.

Његово преосвештенство је рекао да нас етос Васкрса упућује да је пуноћа и смисао сваког празника у заједништву у радости коју дијелимо са свим људима добре воље.

„Васкрсење Христово испуњава нас свјетлошћу и осмишљава наше постојање, а овим пријемом желимо да бар дио те свјетлости и смисла подијелимо са свима вама, будући да цијенимо ваш допринос нашем постојању и опстанку у овом граду и на овим просторима у цјелини“, рекао је владика Григорије.

Преосвећени је поручио да је Васкрсење Христово „основа свега онога што ми као хришћани јесмо, те је оно на тај начин у темељу идентитета овог града и ове земље“.

„Васкрсом бивамо поучени нади, животној и историјској лекцији зрна пшеничног које и преко границе смрти даје многоструки плод“, истакао је владика Григорије.

Пријему су присуствовали надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, предсједник Јеврејске заједнице Јакоб Финци и представници других цркава и вјерских заједница у БиХ.

Међу званицама су били и посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ, Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министри и замјеници министара у Савјету министара БиХ, представници власти Републике Српске и Федерације БиХ, те остали представници политичког и јавног живота.

Пријему су присуствовали и амбасадори Русије Петар Иванцов, САД Морин Кормак, Велике Британије Едвард Фергусон, Француске Клер Бодони, те други чланови дипломатског кора у БиХ.

Извор:http://www.mitropolija.org/vijest528.html