Освећење и Слава Спомен Капелe Светог Василија Острошког и Тврдошког у православном гробљу „Мусала“ у Коњицу

Данас је на православном гробљу “Мусала“ у Коњицу освјештана обновљена Спомен Капела Св.Василија Тврдошког и Острошког. Свету Архијерејску литургију је служио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства Митрополије Београдско-Карловачке,Митрополије Дабробосанске и Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске. Осим великог броја вјерника, који су дошли са готово свих страна расејања, овом чину су били присутни бројни гости испред државних институција РС, БиХ , као и коњички Жупник фра Стипан Кларић.

Капелу Св. Василија Тврдошког и Острошког саградио је 1929. Године Хаџи Илија Лазић. У рату 1992-1995 капела је оштећена и девастирана, а обновљена је почетком 2015. године Након обнове, унутрашњост Капеле је претворена у спомен-обиљежје српским жртвама коњичког краја који су страдали у периоду 1992 – 1995. године. На мермерним плочама су уклесана имена 330 српских жртава страдалих у протеклом рату са подручја Коњица, Јабланице и Прозора.

Инвеститор пројекта за обнову Капеле било је “Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори“ са сједиштем у Новом Саду. Носилац и организатор обнове је била Српско-православна црквена општина Коњичка. Благослов за реализацију пројекта дао је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Пројекат је водио парох Коњички господин Милан Бужанин.

Након свете литургије, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије је служио помен пострадалим и пресјекао славски колач, а након тога се обратио бесједом, у којој је заблагодарио свим присутним вјерницима, свим гостима, организаторима и донаторима, у име Бога, у име правде, у име добра, а највише у име оних који стоје у овом Светом Храму, исписани на овим плочама спомена, чија су имена записана, не само овдје, у овој каменој књизи, него у књизи живота вјечнога. Владика Григорије је у величанственој бесједи , која је изазвала и сузе, између осталог рекао: “ данас је браћо и сестре, за ово мјесто, за ово гробље и за све нас велики дан. Велико и чудесно знамење је обнова ове Капеле невеликог облика и простора, али пуне светости и свјетлости, која се уздиже овдје међу овим гробовима да покаже да ми не вјерујемо у смрт, него у живот, ито живот вјечни. Ова Капела, браћо и сестре, треба да буде почетак обнове живота у нашем Коњицу“.

Испред Инвеститора тј. “Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори“ говорио је господин Милорад Лазаревић. Госп. Лазаревић је након поздравних ријечи рекао да је њихово удружење за кратко вријеме од двије године реализовало неколико идеја од којих је и обнова и реконструкција ове Капеле Св. Василија Тврдошког и Острошког која је уништена 1992. године. У даљем говору је између осталог нагласио: “ овај дан су својеврсне задушнице. Сусрет предака и потомака, да запалимо свијеће и молимо Богу, не да би заборавили него да би опростили, јер само заборавним, а не малим народима је суђена пропаст“.

На крају се захвалио свима а највише Српско-православној црквеној општини Коњичкој и пароху Милану Бужанину који су уз благослов Владике Григорија били неуморни и истрајни у овом пројекту.

Парох Милан Бужанин се укратко захвалио свим присутним вјерницима, гостима, инвеститору, извођачима радова и свим донаторима , те позвао све присутне на чашу разговора уз припремљено послужење испред капије.

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Говор о. Милана Бужанина и Миша Лазаревића

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.