Посјета ученика основних школа Пребиловцима

У петак 8. 5. 2015. године, ученици деветих разреда из Гацка и Невесиња, њих преко двије стотине су посјетили Мостар, манастир Житомислић и Свете мученичке Пребиловце.

У Мостару су, наша дјеца, посјетила Храм Рођења Пресвете Богордице – стару цркву, Саборни храм Свете Тројице који се хвала Богу обнавља као и црквени живот у Мостару и Владичански двор гдје их је дочекао, показивао им и говорио им ђакон Бранислав Рајковић. Веома задовољни гостопримством нашег ђакона ученици предвођени директором невесињске школе Миланом Бејатовићем и разредним старјешинама су се упутили у манастир Житомислић гдје их је, благословом игумана Данила (Павловића) дочекао монах Константин (Рашевић) који им је, у пријатној хладовини житомислићког храма говорио о свом и нашем манастиру. Послије поуке оци Константи и Гаврило су послужили освјежавајућим напицима наставнике и ученике који су у пријатној хладовини Светог Житомислића предахнули од дневне врелине.

Освјежени и окрепљени су кренули као Светим Пребиловцима као претходница и показатељ свима којим путем и како треба да идемо и растемо. У Пребиловцима их је дочекао отац Марко Гојачић који их је поздравио зашеливши им свако добро од Господа Дародавца свих добара и подучио их страшној пребиловачкој истини, страшном пребиловачком страдању али и крсту и Васкрсењу Христовом и Васкрсењу Пребиловачком. На крају их је поздравио и отац Александар Шмања, координатор за вјеронауку херцеговачке епархије.

Прошавши кроз храм уз подршку и објашњења оца Марка ученици су завршили свој, можда и најзначајнији, једнодневни школски излет и са обећањем да се видимо у августу кад буде поновно полагање Светих Мученичких моштију у обнављајући храм кренули својим кућама..