Настављена посјета основних школа Пребиловцима

У петак 15. 5. 2015. године, ученици деветих разреда из Билеће, Љубиња и Берковића, њих око двије стотине су посјетили мученичке и Свете Пребиловце, манастир Житомислић и Мостар.

У Пребиловцима их је дочекао, говорио им и показивао храм посвећен Васкрсењу Христовом свештеник Александар Шмања, координатор за вјеронауку наше епархије. Говорећи пребиловачку историју о. Александар је истакао да у овом животу се људи развијају у Боголика, добролика, истинолика људска бића или не дај Боже у супротно томе што се јасно види на примјеру Пребиловаца. Поред тога је нагласио да наш избор, по сваку цијену и у сваком дану нашег живота, мора да буде избор добра, избор пута Господњег којим су пошли и мученици пребиловачки, али и избор пута снаге и воље да, без обзира колико то било тешко, увијек и изнова имамо снаге да обнављамо све оно што је добро, у нама и око нас.

Дан је био пријатан и не претјерано топао и у таквој атмосфери дјеца предвођена директором љубинске школе Душком Ћоровићем, својим наставницима и вјероучитељима су кренули у манастир Житомислић гдје су их, на свој уобичајен, пријатан и братски начин дочекали монаси Константин и Гаврило. Отац Константин је поздравио присутне и поучио их такоће бурној и мученичкој историји житомислићког манастира, као и напорима и снази игумана Данила са братством да обнови ову древну Светињу. Послије поуке браћа монаси су угостили и послужили све присутне који су тада са новим полетом кренули ка Мостару и његовим Светињама.

У Мостару су, наша дјеца, посјетила Храм Рођења Пресвете Богордице – стару цркву, Саборни храм Свете Тројице који се хвала Богу обнавља као и црквени живот у Мостару и Владичански двор гдје их је дочекао, показивао им и говорио им, љубазни и сусретљиви, ђакон Бранислав Рајковић. На крају је све поздравио и благословио отац Радивој Круљ, добри домаћин и архијерејски намјесник наше епархије.

Стекавши нова, а веома важна сазнања ученици из Билеће, Љубиња и Берковића, који су између осталог уживали и у новим познаствима и дружењу, што је такође био један од пропратних циљева планираног излета, су се лагано упутили својим домовима.