Звуци хумске земље одзвањали регионом

У Дому културе у Невесињу одржано је финално вече 10. Васкршњег фестивала српске изворне и народне пјесме „Кол’ко снаге хумска земља има“. Публика је испратила наступе 26 такмичара из свих херцеговачких градова, а трочлани жири и овог пута имао је тежак задатак, да изабере најбоље интерпретаторе народне музике.

Стручни жири којим је по четврти пут предсједавао легендарни хармоникаш Љубиша Павковић, код кандидата је оцјењивао квалитет извођења пјесме, сценски наступ, тежину композиције, одјевеност у духу фестивала и општи утисак.

Апсолутни побједник Васкршњег фестивала је Јована Ристић из Невесиња која је освојила три награде. Она је за интерпретацију пјесме „Ране моје“ добила највише гласова стручног жирија и публике у категорији до 5. разреда, а и по оцјени извођача проглашена је најбољом.

У категорији виших основаца прво мјесто подијелиле су Кристина Бошковић из Невесиња и Данка Илић из Гацка. Прво мјесто у категорији средњошколаца освојили су Кристина Турањанин из Љубиња и Анид Ћушић из Мостара.

Јубиларни 10. Фестивал отворио је начелник општине Момчило Шиљеговић нагласивши да је и овај пут Општина Невесиње обезбиједила новчане награде, како би подстакла развој музичке културе у Невесињу.

Легендарни хармоникаш и члан Народног оркестра РТ Београд Љубиша Павковић истакао је да ова манифестација иде узлазном путањом, што потврђује и учешће двије побједнице овог фестивала у „Звездама Гранда“ у организацији музичке куће Гранд продукције.

– Фестивал заслужује ширу подршку људи који морају препознати да су ова дјеца која његују нашу народну музику и пјесму право благо у овом времену – додао је Павковић.

Циљ манифестације је да подстиче и развија стваралачку и културну свијест код дјеце и омладине уз његовање традиционалне културе.

Организатор фестивала је Основна музичка школа „Свети Роман Мелод“ и Црквена општина Невесиње. Покровитељ манифестације је Општина Невесиње, а медијски спонзор Радио Невесиње.

Драган Граховац