Двије ученице из Мостара путују на Крф

Ђаци који похађају Православну вјеронауку у Мостару учествовали су на наградном конкурсу „ Отац“ који су расписали дјечији часопис „ Светосавско звонце“ Фонд јединства православних народа из Москве – Одељење за Србију. Од осам литерарних радова који су из Мостар приспјели на ову адресу, чланови жирија изабрали су рад Саре Главаш из основне школе „ Марин Држић“ Буна и Марије Шаговновић из основне школе „ Потоци“. Награђене су учешћем у пројекту „ Стазама наших предака“, тј.десетодневним боравком на Крфу који већ дуже година Светосавско звонце организује под благословом Његове Светости Патријарха српскога Г. Иринеја и у сарадњи са Крфском митрополијом.

У пројекту ”Стопама наших предака” учествују најбољи и најталентованији ученици основних и средњих школа, који су награђени на конкурсу Светосавског звонца, ђаци генерације из основних школа општине Палилула, ученици који су освојили прва места на такмичењима из вјеронауке у Републици Српској, те ђаци који су се на неки други начин истакли. Овај пројекат је више значан и има за циљ да се дјеца која су награђена за свој труд и рад одморе, а у исто вријеме и науче нешто из историје свога народа. Тако се развија национална свијест и чува национални индетитет. У току љетовања ће бити организоване разне умјетничке радионице, а дјеца ће учити и о својој православној вјери.У току боравка на Крфу обићи ће цркве, знаменитости, историјске споменике и мјеста везана за боравак српске војске на Крфу у току Првог свјетског рата.

Ове године, посебним залагањем госпође Радмиле Мишев, главне уреднице Светосавског Звонца, која је жељела да укључи и православну дјецу из долине Неретве, путују и наше двије ученице. Претходно је за мостарске школарце послала обиље поклона, књига и часописа, на чему јој се од срца захваљујемо. Велико Хвала Светосавском звонцу, јер у пројекат од огромне важности за очување националног идентитета укључило и нашe ђаке!