Свечаности у Дрежњу и Удрежњу

Богослужењима и полагањем цвијећа на спомен обиљежја данас су становници невесињских села Дрежањ и Удрежње обиљежили 74. годишњицу првог оружаног отпора окупаторско – усташким јединицама у Другом свјетском рату. Пригодним свечаностима присуствовали су потомци жртава, представници Општине Невесиње и Општинске борачке организације и мјештани.

Након свете литургије у Цркви светих цара Константина и царице Јелена у Слату код Спомен обиљежја на мјесном гробљу у Дрежњу Општинска борачка организација положила је цвијеће. Парастос, паљење свијећа и полагање цвијећа уприличено је и на Партизанском гробљу у Дрежњу.

Иако је у историји остало записано да је Дан устанка притив фашизма у БиХ 27. јули 1941. мјештани малог невесињског села Дрежањ су још 3. јуна први смогли храбрости да пруже оружани отпор окупаторској сили.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дрежањ Драган Ивковић нагаласио је да су њихови славни преци показали одважност и први у поробљеној Европи пружили отпор фашизму.

– Њихову жртву не смијемо заборавити без обзира на неке покуашаје ревизије историје – поручио је Ивковић.

Дрежањ је иначе у Другом свјетском рату био чувено атифашистичко упориште и стално је био трн у оку окупатору. У овом селу 30 домова остало је без два или више чланова, а 32 борца су погинула у НОБ-у.

Света литургија јутрос је служена и у Цркви светог пророка Илије у Удрежњу. Код Спомен обиљежја првим жртвама усташког злочина у невесињском крају одржан је помен и подјећање на 2. јун 1941. године када је усташка хорда на кућном прагу убила 29 недужних цивила.

 Радио Невесиње