Тројчинданске свечаности у Гацку

У Гацку је веома свечано прослављен празник Силаска Светога Духа на Апостоле-крсна слава Саборног храма и Општине Гацко. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Преосвештени Владика захумско-херцеговачки и Приморскио Господин Григорије (Дурић), уз саслужење игумана голијског архимандрита Данила (Трпчевског), протојереја-ставрофора Николе Јанковића, јереја Станисалава Дурића-некадашњег автовачког пароха, пароха хрупјелског (парохије Пете требињске) јереја Дражена Тупањанина, пароха свтовачког јереја Миодрага Вртикапе, невесињског пароха Младена Чалије, свештеника гатачких протојереја-ставрофора Велимира Ковача и јереја Данила Дангубића, ђакона Јакше Окиљевића, ђакона Владимира Вукановића, уз прислуживање гатачких чтечева Славка Лаловића, Драгана Куљанина и Вељка Копривице и уз учешће великог броја Православних Хришћана. Учешће у Божанској Служби узели су и монахиње из манастира Жупа Никшићка као и сабраћа манастира Светог Петра Зимоњића из Данића код Гацка.

Након Свете Литургије, већ традиционално, градом је прошла свечана литија. Преосвештени Владика пререзао je крсни хљеб на платоу испред Саборног храма који је у изградњи. Том приликом Преосвештени се обратио присутнима изузетно надахнутом бесједом. Након литије услиједио је пригодан програм на чијем је самом почету начелник Општине Гацко господин Милан Радмиловић поздравио присутне.

Сви присутни су имали прилику да се окријепе послужењем и ручком који су домаћини, поводом своје славе, срдачно и издашно припремили.