Поклоничко путовање за најистакнутије ученике Православне вјеронауке

Трудом и љубављу својом, Катихетски одбор СПЦ је 04. и 05. јуна организовао дводневну екскурзију за ученике који су се пласирали на Републичко такмичење из Православне вјеронауке и ученике који су се посебно истакли у изради темата.
На екскурзију је путовало 36 ученика из Републике Српске. Са њима су путовали: инспектор и просвјетни савјетник за Православну вјеронауку у РПЗ РС мр. Славољуб Лукић, Координатор за вјерску наставу у Епархији зворничко – тузланској јереј Синиша Шаренац, ђакон Зоран Радуловић, вјероучитељи Драго Велеушић из Котор Вароши и Жанела Пажин из Требиња. Ученици су прво посјетили Храм Светог Саве на Врачару, гдје их је ријечима добродошлице и поклонима дочекао Димитрије Стикић из редакције часописа „Светосавско звонце“.
Потом је путовање настављено ка Крушевцу, гдје је посјећена Црква Лазарица и поклонили се моштима Кнеза Лазара. У вечерњим сатима се стигло у Манастир Студеница где је планом екскурзије предвиђено вечера и преноћиште. Други дан екскурзије сви ученици су присуствовали Светој Литургији у Манастиру Студеница, поклонили се моштима ктитора и родоначелника Немањића, Светог Симеона; кивоту са моштима Светог Симона (Стефана Првовјенчаног); моштима Свете Анастасије, мајке Светог Саве и приступили Светој чаши. Послије доручка екскурзија је настављена ка Манастиру Жича, гдје их је с љубављу дочекало и угостило сестринство манастира.
Велика радост дјечице је био и одмор и шетња Врњачком бањом, одакле су пут наставили ка Трстенику и манастиру Љубостиња. Поклонивши се и помоливши се над гробовима и моштима Кнегиње Милице ( Преподобне Евгеније) и монахиње Јефимије пут је настављен преко Београда ка Бијељини и сабирајући утиске, кренули смо назад домовима својим, срца испуњених неизрецивом духовном радошћу.

Жанела Пажин, вјероучитељица