Посјета граду Прагу и општини Лидице

На позив наших драгих пријатеља из Прага, посебно г. Веса Ђорема из удружења Лука Праг у периоду од 11.06. до 14.06. 2015. предсједник мјесне заједнице Пребиловци г. Бранко Екмечић, свештеници протојереј ставрофор Радивоје Круљ и протојереј Борис Чоловић посјетили су град Праг и општину Лидице. Разлог ове посјете био је потписивање меморандума о сарадњи општине Лидице и наших Пребиловаца.

Првог дана боравка у Прагу обишли смо општину Лидице, меморијални парк и музеј. Послијеподне у 18:00 часова у општини Лидице потписан је меморандум. На поменутом потписивању присутнима су се обратили начелница општине Лидице госпођа Вероника Келлерова, затим директор меморијалног центра господин Томас Скала, предсједник мјесне заједнице Пребиловци господин Бранко Екмечић и прота Радивоје Круљ. Међу присутнима у сали били су преживјели мјештани Лидица, којима је видно било драго јер је потписан поменути меморандум. Такође потписивању споразума присуствовао је г. Стефан Томашевић, конзул у Амбасади Републике Србије, који је поздравио све присутне. Након потписивања споразума и послужења у просторијама општине Лидице, одржан је концерт класичне музике у меморијалном центру на платоу испред самог музеја.

Другог дана боравка у 9:00 часова служена је миса и молитва за мир на којој су неколико прозби изговорили протојереј ставрофор Јарослав Шуварски старјешина храма Св. Кирила и Методија у Прагу, протојереј ставрофор Радивоје Круљ и протојереј Борис Чоловић. По завршетку молитве г. Весо Ђорем и г. Бранко Екмечић са свештеницима положили су вијенац у име наших удружења Лука Праг и Пребиловаца. Испред многих амбасада и удружења положено је преко стотину вијенаца. У току програма упознали смо се са амбасадорком републике Србије у Чешкој госпођом Вером Маврић, а заједно са нама био је и г. Ненад Шкипина, савјетник у амбасади БиХ у Чешкој. Након пригодног програма посјетили смо највећу свјетску изложбу дјечијих радова на свијету. Међу стотинама радова нашао се рад нашег ученика Огњена Кекића из Гацка – ОШ Свети Сава.

У недељу ујутру служили смо Свету Литругију у руској цркви, са нашим свештеником протом Срђаном Јаблановићем. Након Литургије и заједничке трпезе у ресторану код једног од наших људи у Прагу г. Александра, упутили смо се за Херцеговину.

Наши домаћини поред г. Веса г. Зорана Јанковића били су г. Брано Дујаковић и г. Дејан Ратковић, који су нас угостили у свом мотелу, који се налази на предивној локацији у Прагу.

А човјек који је све ове догађаје овјековјечио и омогућио да гледамо слике и снимак свих дешавања је г. Радоје Елез из Требиња.