Видовдан на Влаховићима

Влаховићи, некада највеће херцеговачко село, у којем данас живи једва неколико десетина становника, и ове године угостило је велики број Влаховићана разасутих широм свијета као и њихових рођака, пријатеља и познаника из околних мјеста.

Традиционалну видовданску литургију на Влаховићима, у присуству неколико стотина људи, служио је парох љубињски Саша Којовић. Средњовјековна црква Светог Кнеза Лазара била је претијесна да прими све вјернике који су и ове године, по ко зна који пут походили видовдански сабор на Влаховићима.

Црква на Влаховићима је један од најзанчајнијих историјских и духовних споменика у источној Херцеговини, а средњовјековни ктиторски натписи у цркви свједоче о вишевјековном поштовању наслијеђа косовских јунака.Послије литургије, чланови Фолклорног друштва Љубиње, извели су пригодан културно умјетнички програм, а представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ уручили су награде добитницима традиционалног Видовданског конкурса за ученике, средње и основне школе – за ликовне и литерарне радове, као и награду за најљепши ћирилични рукопис.

По завршетку официјелног дијела програма присутни су наставили дружење све до касних поподневних сати.