Предсједник Републике Српске посјетио Пребиловце

Пребиловци су страдалничко мјесто које мора живјети у срцима свих Срба, ма гдје били, поручили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и Епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије, након посјете храму Христа Спаситеља у Пребиловцима код Чапљине, гдје су се увјерили да су радови при крају.

„Најважнија порука из Пребиловаца и данас и ових дана је та да су Пребиловци живи и да живи успомена на оне који су страдали, а на нама је да довршимо овај храм и да подржимо живот у овом дивном и питомом мјесту“, поручио је након посјете предсједник Додик.

Он је нагласио да је након изградње дужност свих нас одржавање овог велелепног храма који ће бити посвећен, како каже, не само жрвтама Пребиловаца, иако је њих највише, већ и свим овдашњим страдалницима.

„Пребиловци би могли и требали бити мјесто помирења и да буду мјесто у коме би требала да се пише једна нова историја, у знак сјећања на уморене душе које су побијене само зато што су биле Срби, али и у знак сјећања на друго страдања ових уморених костију, које смо ми дужни сахранити и сјећати их се са  љубављу коју смо уложили сви у овај храм, од пројектанта до преосвештеног владике и неимара и свих осталих Срба“, казао је предсједник Додик, вјерујући да ће овај храм остати и свједочити деценијама и вијековима на овом мјесту.

Владика Григорије је истакао да је срећан због скорог довршетка овог храма, због пажње коју његовој градњи посвећује предсједник Додик, али и због љепоте храма која се може мјерити само са оном црквом у Јерусалиму по чијем је узору ова грађена.

„Позивамо све Србе којима је стало до нашег опстанка да дођу. 8.августа у 8 часова у Пребиловце на помен и освештање које ће обавити његова светост патријарх, уз саслужење 20 владика и 200 до 300 свештеника, али и уз присуство великог броја народа божије,г који већ сада најављује масовне доласке“, рекао је овом приликом владика Григорије.

Он је истакао да се овим догађајем жели завршити круг страдања и круг мржње, да се српски народ усправи од понижења која га сналазе, да, како каже, просто покажемо ко ми у ствари јесмо и шта су у ствари Пребиловци, који, према ријечима владике Атанасија, овдје пребивају и који овдје одвајкада постоје…

В.Д.