Прослављена слава храма у селу Главска

Данас је у требињском селу Главска, прослављена слава храма – Пренос моштију светог архиђакона Стефана.

Мјештани овог села, сваке године, заједно са родбином и пријатељима прославе крсну славу своје цркве. Тако је било и данас. Више десетина мјештана и њихових пријатеља окупило се на светој литургији коју је предводио свештеник Момчило Пејичић. Послије богослужења, испред црквеног одбора, присутне је уз здравицу поздравио Славко Милишић. За све присутне мјештани су припремили посну трпезу, уз коју се наставила прослава овог празника.

Црква светог архиђакона Стефана je средњевјековна црква, што потврђују бројне средњевјековне гробнице – плоче. Према народном предању, које се често показало тачним када су у питању цркве јужне Херцеговине, ова црква пуно је старија. Као и већина цркава овог краја, и црква светог архиђакона Стефана и гробље око ње, оштећена је и оскрнављена у рату 1991 – 1995 од ХВ. Послије рата, и црква и гробље више година су обнављани, да би 2014. године обновљена црква била освјештана.

Требињско насеље Главска у историјским изворима наводи се као важно мјесто, често спомињано током спорова и сукоба између Требиња и Дубровника у прошлости. Поред села пролазио је римски пут из Цавтата преко Главске, Пољица, Требињског поља и Требиња, даље на сјевер. Главска се 1436. године налазила у посједу српске (требињске) властеле Павловића. У Средњем вијеку у Главској живјела је српска (требињска) властела Старчић, за које се каже да су били најближи сусједи, али и највећи противници Дубровника. Спомињу се у дубровачкој архивској грађи преко 100. година, као нпр. властелин Баљин Старчић, 27. 10. 1427. године, због сукоба у вези граница посједа ове породице у Конавлима. Младош Млађеновић из Главске у Површи спомиње се 28.09.1449. године. 1468/69 у Главској се наводи 14. кућа, 6. неожењених, као и годишњи порез од 1200. акчи.

1475/77 у посједу властелина (спахије) Младуша Старчића налазило се читаво село Главска. Он се наводи и као лаки оклопник у случају рата. Исте године у Главској се спомињу Остоја Тарсић и његови синови Добрашин и Добровој.

1466. године, послије Требиња, села: Полице, Главска и Гола Главица падају под турску власт.

1475/77 у Главској се узимала десетина од бостана и десетина на пчеле.

По В. Палавестри, Главска је једно од мјеста у коме су одржавана суђења у споровима између Требиња и Дубровника.

Милан Путица