У Саборној цркви у Сарајеву свечано је прослављена храмовна слава – празник Рођења Пресвете Богородице

У понедјељак 21. септембра у Саборној цркви у Сарајеву свечано је прослављена храмовна слава празник Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, уз саслужење двадесет три свештеника и шесторице ђакона Дабробосанске и Захумско-херцеговачке епархије.

Просвећени владика Григорије у својој бесједи је, између осталог, упоредио стару Еву која је, кроз непослушност, са својим мужем учинила гријех, и Нову Еву која је кроз послушност изразила пристанак да Бог дође у овај свијет. Владика је потом навео примјере из Светог писма и црквеног пјесништва у којима се истиче слава и узвишеност Пресвете Богородице, те је истакао да се молитва Пресвете Богородице сматра узвишеном јер је Она Пречиста и Преблагословена. Такође је нагласио једну другу важну димензију – да Син Божији који воли своју Мајку испуњава њене молитве, те да је због тога Богородица брза Помоћница.

Епископ захумско-херцеговачки је рекао да човјек треба да буде захвално биће и у својој бесједи изразио захвалност свима који су допринијели да Саборна црква у Сарајеву изгледа лијепо, јер је она наше огледало у граду.

У својој бесједи владика је примијетио да нас је много мање него што нас је било на Литургији, те је позвао да се као пшенична зрна свуда развејана и расијана саберемо у Цркву и у Заједници претворимо у Хљеб чисти Христу Богу нашем.

Све присутне, браћу и сестре, као сроднике у Христу владика Григорије је позвао на трпезу љубави нагласивши да је она веома важна и да без ње ми не можемо да живимо и да изградимо Цркву у себи. Напоменуо је такође да у срцима својим треба да направимо мјеста за Христа и Богородицу, јер када буду у нашим срцима онда ће сви други људи око нас моћи да виде у нама живот и радост. На крају бесједе епископ је све присутне благословио.

Након Литургије уприличена је славска трпеза љубави у порти Саборне цркве. Вјернике и госте бираним ријечима поздравио је старјешина храма протојереј др Владимир Ступар.

Међу великим бројем вјерника Светој архијерејској литургији су присуствовали и први замјеник амбасадора Републике Србије у БиХ госпођа Гордана Божић, замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ господин Предраг Јовић, замјеник градоначелника Источног Сарајева господин др Винко Радовановић, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево господин Мирослав Лучић, секретар министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ господин Драгомир Ковач, проректор Универзитета у Источном Сарајеву господин др Дејан Бокоњић, начелник општине Фоча господин Радислав Машић те други представници културног, политичког и просвјетног живота Сарајева и Источног Сарајева.

Извор: Митрополија дабробосанска