Прослављено 130 година од освећења храма у Зеници

У Недељу 20. септембра у Зеници је прослављено 130 година од освећења храма Рођења Пресвете Богородице. Свету архијерејску литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије уз саслужење више свештеника и ђакона. Овом приликом епископ Григорије је уручио икону Пресвете Богородице Чајничке пензионисаном свештенику протојереју-ставрофору Милојку Топаловићу који је 20. септембра прославио 50 година свештеничке службе.

У бесједи коју је одржао епископ Григорије је говорио о праштању и измирењу са собом и са другима, подсјетивши нас на величину љубави како према Богу, тако и према човјеку, својим комшијама и пријатељима ма које вјере и народности били.

Богослужење је својом пјесмом увеличао хор Саборне цркве из Сарајева (Српско пјевачко друштво „Слога“) којим је дириговао мр Стефан Мојсиловић.

После свете литургије у просторијама Соколског дома у Зеници уприличена је свечана Академија и трпеза љубави на којој су уз бројне званице присуствовали представници других вјерских заједница. Благословом преосвећеног епископа Григорија присутнима се обратио протојереј-ставрофор Милојко Топаловић који је своје прве свештеничке дане започео у Зеници давне 1966. године. Прота се у бесједи осврнуо на црквени живот у Зеници као и прилике и неприлике тог времена.

Присутнима се испред православне омладине обратила Стела Мујазиновић захваливши се владици на доласку.

Зенички парох и зеничка Црквена општина су се захвалили свим појединцима и институцијама на помоћи у реконстукцијским радовима на зеничком Храму.

Манифестација у част 130. годишњице храма у Зеници отворена је 3. 9. 2015. године у Музеју Града Зенице изложбом икона и литургијских сасуда зеничког храма, националног споменика Босне и Херцеговине. Отварању изложбе уз бројне Зеничане присуствовали су и многи вјерски службеници. Изложене су 22 иконе са сјеверне и јужне стране иконостаса цркве које су раније демонтиране, као и литургијски сасуди. Изложбу је отворио професор доктор Владислав Топаловић, редовни професор Богословског факултета у Фочи, а грађани Зенице могу посјетити изложбу до краја овог мјесеца.

16. 9. 2015. у склопу Манифестације одржана је Међурелигијска трибина у организацији Одбора за међурелигијску сарадњу, парохије зеничке и Исламског Педагошког факултета. Гост предавач је био редовни професор Богословског факултета „Свети Василије Острошки“, проф. доктор Владислав Топаловић. Тема је била „Ријеч Божја у Хришћанству“, а присуствовале су бројне званице из вјерског живота града Зенице, те бројни млади. Присутне су поздравили: продеканеса за наставу ИПФ-а доцент доктор Алмира Исић, парох зенички јереј Марко Малеш и стручна савјетница у МРВ БиХ гђа Оливера Јовановић.

18. 9. 2015. у Босанском Народном Позоришту уприличен је свечани концерт групе „Легенде“ пред пуном салом посјетитеља који су и на овај свечарски начин обиљежили прославу зеничког саборног Храма. На почетку концерта присутне узванике је поздравио зенички парох јереј Марко Малеш.

На дан храмовне славе – празник Рођења Пресвете Богородице уз многобројне вјернике завршена је манифестација поводом 130. годишњице освећења храма у Зеници.

Извор: Митрополија дабробосанска