Освећење новосаграђеног храма Свете Петке на Златишту у Билећи

Цркву Свете Петке у билећком насељу Златишту, подинуту највећим залагањем и радом мјештана исељених прије педесет година из потпољеног села Мируше у долини Требишњице, у Недељу 01. новембра 2015. године, освештали су владика Захумско-херцеговачки и приморски Григорије и владика Будимљанско-никшићки Јоаникије. На Светој Литургији рукоположен је у чин ђакона Александар, који ће ускоро постати нови парох у Билећи, умјесто недавно упокојеног протa Драга Цвијановића. Свету тајну крштења примило је дванаесторо деце.

Данашње велико крштење и за владику Григорија представља оно што је, како је рекао, утростручило радост освештања ове цркве.

– Тиме што смо крстили дванаестеро дивне деце, њихови дивни родитељи и кумови показали су да овде има будућности, да има живота, да има смисла, среће, радости, доброте и светости, и нису могли изабрати љепши дан да се крсте од дана кад је освећена њихова црква. Хвала свима онима који су иселили из долине Требишњице и ту се населили, и нису заборавили ко су и шта су, цркву своју да не остављају. А није ни чудо што они знају шта је Црква кад су одрасли поред Косијерева и поред Добрићева. – истакао је владика Григорије.

Владика Будимљанско-Никшићки г. Јоаникије пожелио је мјештанима да им освећење овог храма донесе срећу и велику радост и да им се са њим све измијени на добро.

– Да вам овај Храм унесе нови живот, нову радост у срца ваша и у Ваше домове. Због тога се и гради ова светиња да се у њу сабирамо, да се у њој освећујемо да бисмо и ми остали Храмови Бога живога. Света Петка је заштитница свих нас, и нас Срба православних Бугара и Грка и Румуна ја сам Руса, она је повезала све православне народе – истакао је владика Јоаникије.

Видe Мишељић, у име Одбора за грађење храма захвалио се бираним ријечима, пароху, протојереју – ставрофору Небојши Коловићу и свима који су узели учешћа у изградњи овога храма. Кумови храма су Здравко Мишељић, власник фирме „Но-Ми“ из Херцег Новог и начелник општине Билећа, Миљан Алексић.

После Свете Литургије, испред храма уприличен је пригодан културно – умјетнички програм, као и трпеза љубави.

Бесједа Владике Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа Владике Јоаникија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.