Недјеља праотаца у Невесињу

У Недјељу праотаца светом литургијом у Невесињу началствовао је отац Алекса Зубац. На јеванђеље је бесједио свештеник Младен Чалија. Отац Младен је одломак из Лукиног јеванђеља о свадби царевог сина тумачио поредећи га са 23. псалмом.

Трпеза и препуна чаша из псалма, по ријечима оца Младена, праобраз су трпезе у јеванђелској причи, односно указује на литургијску чашу и трпезу. Трпеза у псалму постављена на видику непријатељима знак је тријумфа над њима као што је и евхаристијска трпеза постављена пред очима непријатеља наших: гријеха, зла, болести и смрти, знак Христове побједе над њима која у литургији постаје и наша побједа.

Отац Младен се осврнуо и на Божићни контекст овог јеванђелског одломка рекавши да није довољно комуницирати порукама као што су то чиниле прве званице у причи, већ да је у човјека као биће заједнице уткана потреба за приснијом комуникацијом коју су у причи оствариле званице које су дошле на свадбу. Из те потребе за остварењем присне заједнице и „Логос постаде Тијело и настани се међу нама…“

Званице које су дошле на свадбу прошле су кроз долину смрти, што се види из њиховог описа: „сиромаси, богаљи, хроми и слијепи“ , али су нашле утјеху за Господаревом трпезом чија је палица тјешила и псалмописца. Утјеха, ријеч која је носилац смисла 23. псалма, од времена цара Давида па до данас, је у Богу, за Његовом трпезом и под Његовим окриљем.

Отац Младен завршио је бесједу позивом да и ми са анђелима у празничне дане узнесемо хвалу Богу, Утјешитељу нашем, ријечима:

„Слава на висини Богу и на земљи мир међу људима добра воља!“