Свечаном академијом завршене светосавске свечаности у Билећи

Прослављање празника Светог Саве у Билећи завршено је вечерас свечаном Светосавском академијом у Дому културе „Јевто Дедијер“, у организацији билећког Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

Вече је отворио Требињски хор „Трибунија“, под диригентском управом професорке Стојанке Гудељ.

Овом приликом уручене су награде побједницима „Просвјетиног“ конкурса за ликовне и литерарне радове на тему „Свети Сава Крсна слава мога града“. У категорији литерарних радова, прво место заузела је Јелена Радмиловић. На другом месту нашла се Дарије Куљић, а на трећем Дајана Бодирога. Прво мјесто у категорији ликовних радова освојила је Дарија Куљић, а иза ње су се нашли Стефан Самарџић, на другом, и Милица Бојовић, на трећем месту.

Светосавску бесједу одржао је протојереј – ставрофор Зоран Илић.

– За савиндане сам често слушао неинспиративне говоре о Сави због којих сам ја био тужан, јер ето, људи немају ништа посебно да кажу о њему. Бивао Сам тужан што су људи тако осиромашени да их не инспирише онај који је наш народ највише обогатио. Ипак, никад нецу заборавити оне који су дивне речи Рекли О Сави ја њему у цаст (…) говорити о Сави није лако, јер о њему не може да се говорити малим речима сам малим примјерима. Треба му наћи достојне примјере који би га истински описали и објаснили (…) све сто је Савином и њега самога покушавали су многи да затру и униште, не разумјевши да Саву и име његово није могуће уништити. Јер одрекавши се свега и кренувши за Христом, Растко је постао Сава и уместо сјемена болести и смрти, у дубине свога бића, од Христа Богочовјека, примио је сјеме живот и да сјеме живота вјечнога (…) Сава који се свега одрекао постао је највећи ктитор , задужбинар, највећи дародавац у роду нашем. Не знам шта је чудније, да ли да се што је на осиромашивши постао највећи дародавац или што је поставши највећи дародавац, постао најпрогоњенији Србин свих времена. По смрти су га прогонили до пепела, спаливши га, пепео су му разнијели. У школама које је он установио у сопственом народу, лик и име су му прогонили и забрањивали. Цркве њему посвећене претварали су у магацине. Многи су желели да се никад више за њега не чује (…) Нека вечерас, О оци и браћо и чеда богозвана, из нас ишћезне свака клица смрти и туге и нека Саве у отворена срца наша посије јеванђелско сјеме радости и живота. Те нека се на сјеме разрасте у нама у велико дрво вјере и љубави у чијем ће се хладу одмарати многи као што се у хладовини стабла вјере и љубави Савине одмарамо ми вечерас – рекао је о. Илић, у својој бесједи.

Вече је уз звуке гусала уљепшао билећки гуслар Драгана Даковић, а изабране стихове о светом Сави говорили су гимназијалци Лазарела Мићуновић, Душанка Бјелетић и Георгија Вулић.

Посебну пажњу изазвао је сјајни наступ 21-годишње Катарине Гојковић из Београда, која се представила традиционалним пјевањем уз свирање кавала. Како је рекла новинарима, она се пјевањем и свирањем бави од своје седме године, а почела је заједно са браћом уз филм „Зона Замфирова“.

– Најлакше ми је самој Да пјевам, па онда са братом, јер смо одрасли заједно. Пјевање много лакше иде кад се воли и кад се изучава на један заиста посебан и темељан начин. Кавал сам почела да изучавам пре три године код професора Милоша Николића. За сада ми је прилично тешко да током наступа сам пјевам ја свирам, али уз више вежбе то ће ићи много лакше – изјавила је Гојковић сам додала да је веома срећна због позитивне реакције билећке публике, те да ће се Врло радо поново одазвати позиву нашег домаћина .

Светосавске свечаности почеле су синоћ изложбом ликовних радова на тему „Ћирилица“, а настављене данас прославом у храму Светог Саве, након чега су у Дому културе додељена Светосавска признања и повеље општине Билећа.

Извор: Моја Херцеговина