Британској јавности представљена истина о страдању Пребиловчана

Изложба „Пребиловци“, која свједочи о злочину усташа 1941. године у истоименом херцеговачком српском селу, отворена је у Амбасади Србије у Лондону.

„Идеја о пребиловачкој изложби рођена у душама потомака српских жртава пострадалих у усташкој Независној Држави Хрватској, окупљених око Удружења Јадовно и Српског националног друштва Пребиловци, рекао је на отварању изложбе предсједник Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић.

Он је оцијенио је да је ова изложба требало да буде постављена у Лондону и другим градовима још педесетих година прошлог вијека.

„Српски народ много је пострадао у 20. вијеку, па и не чуди да је све више организација које окупљају потомке жртава који, не чекајући политичку вољу и прави тренутак, радећи готово у правилу волонтерски, чине све што могу да очувају сјећање, испишу наук о породичном и завичајном страдању и свједоче о сатирању рода свога православног“, нагласио је Басташић.

Он је указао да је поражавајућа чињеница да у уџбеницима Српске нема ни слова о Пребиловцима, Јадовну, логорима на Пагу, Гаравицама, ливањским, херцеговачким и велебитским јамама, о садиловачкој и глинској цркви, о страдању Срба у Подрињу.

„Нема у уџбеницима ни Доње Градине, највећег дијела комплекса логора Јасеновац“, каже Басташић.

Он  сматра да је ова изложба, која је отворена на Савиндан, али и на Међународни дан сјећања на жртве холокауста, у функцији објелодањивања истине о страдању и васкрсењу Пребиловаца.

Басташић је нагласио да Србе Херцеговине посебно краси њихов однос према пострадалим прецима и члановима породица.

„Они су тијела својих побијених дигли из таме бездана и сахранили у велељепни Храм Христова Васкрсења. Борећи се са великим животним, егзистенцијалним проблемима, окружени потомцима углавном некажњених злочинаца, тврдоглаво опстајући на мјестима вјековног пребивања својих предака, на мјестима вјековног страдања, падања и уздизања, они се, прије него за себе, побринуше за своје невино пострадале“, истакао је Басташић.

Он је нагласио да херцеговачким Србима зато треба помоћи, и институционално и појединачно, а ова изложба је допринос удружења „Јадовно 1941“ тој мисији.

„На централно мјесто ове изложбе постављена је жртва, али и њени потомци. Јер и потомци су жртве. Док за већину жртава не знамо ни слово њиховог имена, за ове пребиловачке и жртве околних села, захваљујући посвећености, ентузијазму и жртви Миленка Јахуре и СНДжПребиловциж имамо много више“, истакао је Басташић.

Он је најавио да је у Пребиловцима, уз помоћ донатора, планирано отварање меморијалног центра са свим садржајима које имају слични центри у свијету.

Више на сајту: Глас Српске