Свечано отварање Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

У четвртак, 4. фебруара 2016. године, у сали Културног центра у Требињу свечано је отворен Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“. Том приликом, испред организатора скупа, Епархије захумско-херцеговачке и приморске, бројној публици поздравним ријечима најприје се обратио Андреј Јефтић, између осталог рекавши: „Ове године, имамо прилику да угостимо више од 20 угледних епископа, професора, стручњака и јавних дјелатника различитих академских биографија и различитих професија. Овај скуп је од самог почетка замишљен као мјесто сусрета различитих професија, нација, религија и конфесија, али и још важније као мјесто дијалога. Дијалог не доприноси само бољем разумијевању других и изградњи толеранције, како се то уобичајено говори, већ нам омогућава да нешто научимо. Једни о другима, сами о себи, и заједно нешто о свијету и времену у коме заједно живимо. Усуђујем се рећи да је прошло вријеме када је првобитни задатак теологије у односу на друге науке био да их руководи и подучава. Данас је, сматрам, ствар обрнута: теологија је у обавези да ослушкује друге науке и да се од њих учи. То не значи да теологија више нема шта да каже свијету у коме живимо. Напротив. Ријеч Божија је непролазна и њена мудрост остаје довијека. Међутим, ова Ријеч може да одјекне једино у ушима слушалаца који осјећају да и сами бивају саслушани.“

Потом су се присутнима, међу којима су били и мутија мостарски Салем ефендија Дедовић, представник Римокатоличке цркве дон Анте Лубурић, као и Високи представник за Босну и Херцеговину, господин Валентин Инцко, обратили Министар науке и технологије Републике Српске господин Јасмин Комић и директор Републичког секретаријата за вјере господин Драган Давидовић. Министар Комић изразио је задовољство што организујући овакав скуп, Епархија захумско-херцеговачка и приморска и теолози позивају разноврсне саговорнике на дијалог о важним и актуелним темама, постављајући смјернице за будућност. Док је господин Давидовић у свом обраћању скуп означио као нови покушај Цркве, теолога, клирика, али и лаика у њој, да изађу из старих оквира и да новим квалитетом покажу колико и шта могу у овоме свијету.

Свечаним отварањем Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ отворио је могућност за одржавање најављених шест-панел дискусија и других пратећих програмских садржаја.