Прва панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Прва панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, из области теологије и живота Цркве, под називом „Академска теологија: проблем одређења и њеног мјеста у Цркви“, одржана је првог дана скупа од 11.00 до 13.00 часова.

Уз модерирање доцента др Марка Вилотића, своја гледишта на наведену тему размјенили су епископ захумско-херцеговачки и приморски др Григорије Дурић, протопрезвитер ставрофор професор др Владан Перишић и академик професор др Владимир Премец.

Одређујући значање синтагме „академска теологија“, дискутанти су се сложили да она ни у ком случају не може да представља неку другу – различиту, односно посебну врсту теологије. Сматрајући, између осталог, да академска теологија може али не мора нужно да буде одвојена од духовности, професор др Владан Перишић указао је на прегршт примјера личности академских теолога, које су уз то његовале и сачувале свој молитвени живот. Академик Владимир Премец проблем мјеста академске теологије сагледао је са становишта римокатоличке традиције, којој припада, док је епископ Григорије расправу обогатио износећи, прије свега, своја лична епископска искуства и запажања из савременог живота Цркве.