Друга панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Друга панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“ из области у оквиру које се обрађује однос теологије и науке, под називом „Теорије еволуције и теологија стварања: између конфликта и хармоније“, одржана је у послијеподневним часовима првог дана скупа.

Модератор ове панел-дискусије Андреј Јефтић, заједно са својим саговорницима: професором др Алексејем Тарасјевим и ђаконом доцентом др Здравком Јовановићем проблематизовао је однос вјере у Божије стварање свијета и теорије еволуције, обрађујући притом нека питања од значаја за ову тему.

У, за многе ипак, неочекиваном сагласју утврђено је да је језик једне науке веома тешко, а понекад и немогуће, превести на језик друге науке, па и када је могуће, то треба чинити са великим опрезом. Појашњена су, између осталог, основна начела Дарвинове теорије еволуције и (не)могућност њеног евентуалног превазилажења, уз тврдњу да прихватање те теорије само по себи не значи и одбацивање вјере, па и хришћанства конкретно, а њен доживљај у широј јавности често је био под извјесним идеолошким утицајима. Креационизам и интелигентни дизајн означени су као псеудонаучне хипотезе, стране православном хришћанском богословљу, док за биолошку еволуцију постоје и одређена библијска утемељења.