Трећа панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Трећа панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, чија тема је из области односа теологије и друштва, под називом „Учешће Цркве у раду са затвореним лицима – могућност или обавеза“, била је једна од дискусија другог дана скупа.

Модератор ове панел-дискусије био је професор др Предраг Драгутиновић, а учесници: Његово Блаженство архиепископ охридски др Јован Вранишковски, господин Милош Јанковић, представник независног органа Републике Србије који заступа и штити права лица лишених слободе и презвитер Глигорије Марковић. Непосредно прије саме дискусије, учесници у њој одржали су радионицу у Казнено-поправном заводу Требиње, представљајући лицима затвореним у овој установи своја искуства у раду са затвореницима у београдским затворима. Нарочито се интересујући за ову тематику, дискусију, која је потом услиједила у Културном центру Требиње, између осталих, пратили су и поједини директори затворских установа из Републике Српске.

Сама панел-дискусија исказала је доживљаје и прожимања различитих погледа на Однос Цркве али и државе према затвореним лицима. Према томе, утврђено је да је једина обавеза Цркве јесте да наговјештава Царство Божије, али да са својим потенцијалом треба да буде присутна гдје год може, па и у затворима. Људска права, при том, нису антипод теолошком учењу. Посебан значај сагледавању учешћа Цркве у раду са затвореним лицима дало је виђење проблема из перспективе клирика: једног свештеника (у чину презвитера), са искуством помагања затвореницима, затим искуство свештеника (у епископском, тј архиепископском чину), са искуством затвореника, а онда и виђење једног лаика у Цркви, са искуством у заштити људских права.