Четврта панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Четврта панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, одржана током другог дана скупа, тицала се односа теологије и политике, носећи назив „Избјегличка криза: теолошке и политичке конотације“.

Модерирана од стране доцента др Растка Јовића, проблематика је са теолошког аспекта сагледана од стране једног православног хришћанина, римокатолика и муслимана, а у политичком смислу, са позиција једног Бошњака, Хрвата и Србина. Учесници у овој панел-дискусији били су, дакле, муфтија мостарски Салем ефендија Дедовић, доцент др Зоран Деврња и професор др Миле Ласић.

И муслимански и хришћански осврт на историју, односно свештену историју, људског рода, уочава избјеглиштво као појаву свих епоха, док би се и статус саме Цркве, утемељене у Царству Божијем, могао означити као перманентно избјеглиштво, што јој омогућава да разумије избјеглице. Црква не управља миграцијским процесима, али може да допринесе њиховом повољнијем рјешавању. У вези са актуелним дешавањима у исламу или боље речено у име ислама, Исламска заједница у Босни и Херцеговини, као и поједине друге самосталне исламске заједнице и званично се оградила од онога што се лажно представља као ислам и „Исламска држава“, а један је од проблема, који узрокује појаву избјеглица са Блиског истока. У извјесној мјери преиспитана је по овом питању и улога Европске уније, као и дослиједност њеним вриједностима. Муфтија мостарски Салем ефендија Дедовић, на крају дискусије поручио је: „Зауставите рат, а не избјеглице!“