Посјета премијера Србије Александра Вучића Саборној цркви у Мостару

Премијер Владе Републике Србије г. Александар Вучић посјетио је сједиште Епархије захумско-херцеговачке и Приморске у Мостару, гдје се сусрео са Епископом Григоријем и мостарским свештенством. Након разговора у Владичанском двору, господин Александар Вучић са домаћинима обишао је градилиште Саборног храма.

Епархија ЗХиП ЦО Мостар

Прилог на:  N1info.com

Премијер Србије Александар Вучић данас борави у Мостару гдје је посјетио и Саборну цркву те се сусрео са епископом захумско- херцеговачким и приморским владиком Григоријем.

„Разговарао сам дуго са представницима Срба и са владиком и упознао сам се додатно са цијелом ситуацијом у Херцеговини и Мостару посебно и драго ми је да Срби желе да остану да живе у Мостару. Има их између 4.000 и 5.000 и ми бисмо жељели да их буде што више, а пред рат у БиХ било их је око 30.000. Желимо да им помогнемо онолико колико можемо у давању одређене врсти помоћи како за пољопривреду, тако и за обнову Саборног храма. Драго ми је да у томе може да учествује Република Србија, што је добро за сва три народа“, рекао је Вучић.

Казао је и како ће Србија помоћи у обнови овога храма.

„Никада ово не бих рекао да то нисам обећао. Помоћи ћемо са значајном сумом новца, али морам да разговарам и са осталим министрима, а ви знате да оно што обећам до и остварим“, нагласио је премијер Србије.

Говорио је о састанку са Србима који су причали о своме нелаком положају.

„Говорили су о борби за остварење својих политичких права, љубави према Мостару, жељи да овдје живе са својом дјецом, унуцима, да остану на својим огњиштима. Видио сам борбене људе који желе да се боре за своју будућност. Ми ћемо помоћи, никога не угрожавајући. Владика ми је пренио нешто другачији приступ за цијелу Херцеговину што до сада нисам чуо – да су Хрвати обично били заинтересовани за западну, Срби су за источну Херцеговину, а кад гледате цијелу Херцеговину свих народа је отприлике исто, тако да ако добро живе и ако лијепо живе и ако се добро слажу, мислим да постоји добра будућност за сва три народа а посебно за Србе“, коментарисао је Вучић.

Владика је рекао како је посјета Александра Вучића Мостару веома значајна.

„Много се протеклих година говорило о нашој несрећи која се догодила у протеклом рату и много пута је стављан жиг и на Србе и Србију као неке људе који неће мир на овим просторима, али све оно што данас видимо је супротно томе. Можемо да кажемо да смо ми сад у позицији људи који су у мањини и над којима се покушава доминирати. Наш утисак након разговара са премијером Србије је да он својом посјетом исказује своју бригу и љубав према нама. Ми смо аутохтон народ у Мостару и у долини Неретеве и наравно да знамо да су такви исти народи и Бошњаци и Хрвати. Ако не буде живота за Србе, неће га бити ни за друге и то је оно о чему ми цијели дан разговарамо, разговарамо о животу – нећемо да се убијамо, хоћемо да градимо и нећемо да рушимо и хоћемо да изградњом ове цркве да покажемо да је свако рушење уствари глупост, промашај и гријех и да ако изградимо ову цркву, тиме ћемо рећи свима који су је рушили да је то глупост и да све оно што је срушено треба да буде изграђено и да се више никад не руши и да се поготово не убија нити чини зло. Наравно, прогонство које је проживио наш народ је незгодно, али ми желимо да остваримо могућност свакоме ко хоће да се врати и да живи као свој на своме. Вучић је издвојио вријеме за нас и показао необичну бригу за нас иако нас нема пуно на броју и хисторијски ми смо изузетно значајна заједница у Мостару и остаћемо овдје да живимо. Наше опредјељење, Срба у долини Неретве, је да живимо са нашим сусједима и да ће тај пут побиједити и у томе је подршка премијера значајна, поготово ако и изградимо овај храм“, казао је владика Григорије.

Више на: http://ba.n1info.com

Прилог : СРНА

МОСТАР, 12. АПРИЛА /СРНА/ – Предсједник Владе Србије Александар Вучић обећао је значајну подршку српској заједници у Мостару, али и обнови Саборног храма у овом граду. Вучић је навео да је, осим о обнови Саборног храма, ријеч о пројектима у пољопривреди, али да не може говорити о тачној цифри без одлуке Владе Србије.

Вучић је изјавио новинарима у Мостару да је са епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем разговарао о ситуацији у цијелој Херцеговини, посебно Мостару.

„Драго ми је да Срби, којих овде има од 4.000 до 5.000, желе да остану да живе у Мостару. Прије рата их је било готово 30.000 и желели бисмо да их у Мостару опет буде пуно више него данас“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да му је владика Григорије пренио један другачији приступ за цијелу Херцеговину, што до сада није чуо.

„Као што су Хрвати били заинтересовани за западну Херцеговину, Срби су обично били заинтересовани за источну, а када гледате Херцеговину у целини видите да је отприлике по сто хиљада Срба, Хрвата и Бошњака. Ако добро и лепо живе и ако се добро слажу постоји добра будућност за сва три народа“, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, што је добро за сва три народа, добро је и за српски народ овдје.

Вучић је истакао да су му представници српских удружења у Мостару, са којима се, такође, састао, говорили о свом не лаком положају и о борби за остварење политичких права, као и о љубави према Мостару и жељи да овдје живе са својом дјецом и унучадима, те остану на својим огњиштима.

„Видио сам борбене људе који желе да се боре за своју будућност. Онолико колико можемо ми ћемо помоћи, никога не угрожавајући и не дирајући у било чија друга права. Срби су овде најмање заступљени“, нагласио је Вучић.

Владика Григорије је рекао да је много пута до сада стављан жиг на Србе и Србију као на људе који неће мир на овим просторима, али да је све што данас видимо супротно томе.

Он је оцијенио да је премијер Вучић својом посјетом исказао огромну бригу и љубав према народу који овдје живи.

„Ми желимо да будемо своји на своме. Ми смо аутохтон народ у Мостару и у долини Неретве, а такви народи су Бошњаци и Хрвати“, навео је владика Григорије.

Он је додао да је у том смислу веома важно све што премијер Вучић говори, јер је то велики допринос миру и животу.

„Ако не буде живота за Србе неће их бити ни за друге, а ако не буде за друге неће га бити ни за Србе. То је оно о чему цијели дан разговарамо. Разговарамо о животу, хоћемо да живимо, нећемо да се убијамо, нећемо да се свађамо, хоћемо да градимо и нећемо да рушимо“, поручио је владика Григорије.

Владика Григорије каже да се изградњом ове Саборне цркве жели показати да је свако рушење у ствари глупост, промашај и гријех.

„Ако изградимо ову цркву онда ћемо свима онима који су је рушили рећи да је то глупост и да све оно што је срушено треба да буде изграђено. Да буде знак да се никад више ништа не руши, поготово да се не убијају људи и да се не чини зло“, нагласио је владика Григорије.

Он је навео да је потребно омогућити повратак свима који хоће да се врате и да живе као своји на своме.

Владика захумско-херцеговачки и приморски захвалио је премијеру Србије за вријеме које је издвојио да посјети представнике Цркве и малобројну српску заједницу у Мостару, која је мала по броју, али историјски веома значајна.

„Ми ћемо остати овдје да живимо. Опредјељење Срба у долини Неретве и Херцеговини јесте да живимо са својим сусједима Хрватима католицима и Бошњацима муслиманима и тај пут ће на крају побиједити. Подршка премијера изузетно нам је значајна да изградимо овај храм и живот око храма“, закључио је владика Григорије.