Промоција књиге „Јасеновачки логор“

У епархијској библиотеци „Св. Јустин Ћелијски“ одржана је промоција реиздања књиге бившег јасеновачког логораша покојног Николе Николића „Јасеновачки логор“.

Аутор књиге, као љекар и Хрват имао је срећу да преживи страхоте јасеновачког логора, а као савјестан и одговоран човјек посвједочио је о звјерским масовним убиствима почињеним у Јасеновцу. О књизи су говорили издавач Мирослав Дамјановић, новинар Дарио Мировић и проф.др.Надежда Винавер из Београда.

У књизи је аутор као љекар детаљно описао систем и методологију усташког монструозног рада, као и податке о броју жртава гдје спомиње око 700.000 убијених. Такође је описао све болести које су се јављале као посљедица тортуре и свакоминутног страха од смрти код заробљених. Детаљно са скицама и планом самог логора оставио је и неизбрисиво свједочанство како је логор изгледао прије уништења. Као свједок именовао је мучитеље, злочинце и њихове налогодавце ,као и оне који су могли а нису ништа учинили да страхоте јасеновачког мучилишта буду прекинуте.

Госпођа Винавер је у свом излагању такође скренула пажњу присутних на чињеницу да логор Јасеновац није никад ослобађан од НОВ Југославије, и ако је за то било прилике раније, већ да су сами затвореници урадили пробој и ослободили се усташког казамата.

Ова књига остаје као свједок једног страшног мучилишта, опомена свим генерацијама, и морамо захвалити великом човјеку и хуманом научном раднику Николи Николићу на његовом свједочанству које је оставио у спомен свим тим невиним жртвама.

Више на :  http://trebinjedanas.com