Слава храма Светог Василија Острошког у касарни „Билећки борци“

Ове године у нашој касарни нарочито је свечано прослављена слава храма и дан ВРС, Свети Василије Острошки. У сусрет великом празнику 10. 5. 2016. Године, Свету Литургију је служио Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски Господин Григорије уз саслужење оца Романа, из братске нам Русије, као и оца Данила (Павловића), игумана манастира Житомислић, оца Лазара (Лазаревића), ректора богословије у Фочи, свештеника Вељка Ковача, Младена Жуловића, Небојше Коловића, Данила Бора, Марка Гојачића, Александра Шмање, те ђакона Владимира Вукановића и Нектарија (Ђурића). Изванредни појци о. Никола Јанковић са супругом Бранком, мати Текла игуманија манастира Добрићево, Неда Радан, Сава Милојевић и Сања Биберџић, подржани студентима Вороњешког пољопривредног универзитета и члановима Академског ансамбла пјесме и плеса „Черноземочка“ из Вороњежа су допринијели да ова Служба буде изузетно лијепа.

Свечaност су својим присуством увеличали и високи представници војних и цивилних власти као и представници борачких организација Републике Српске, пензионисани припадници Војске Републике Српске, начелник општине Билећа господин Миљан Алексић, посланици у народној скупштини Републике Српске господин Зоран Пологош и господин Срђан Миловић, представници медија те угледни привредници са простора источне Херцеговине. Испред Оперативне Команде ОС БиХ обиљежавању годишњице је присуствовао командант Оперативне Команде ОС БиХ генерал мајор Драган Вуковић.

 У бесједи се Владика Григорије обратио многобројном народу, поздрављајући их и подсјећајући да, као и сви наши истакнути преци, треба да ходимо ка Свјетлости Христовој која јесте једина и истинска слобода за човјека.

Служба се завршила ломљењем Славског колача у дивно уређеној порти храма посвећеног нашем великом Чудотворцу и заштитнику. За прелијепу порту као и цјелокупан изглед нашег храма, посебно смо захвални мајору Владимиру Вујовићу који се несебично труди на уређењу и одржавању ове светиње.

По завршетку службе комадант касарне мајор Небојша Ивезић је поздравио све присутне и позвао их на славски ручак који су припремили припадници касарне „Билећки борци“.

Слава и хвала Богу дивном у Светима Својим, дивном у Светом Василију Острошком и Тврдошком сада и у вијекове.