Тројчиндан у Гацку

На празник Силаска Св. Духа на апостоле – Педесетницу, Гацко је у радости и саборно, прославило крсну славу Саборног храма и града. Празновање је почело вечерњим богослужењем у Новом храму, изложбом Музеја Херцеговине „Археолошка истраживања цркве Рођења Пресвете Богородица Љубиње“ у галерији Дома културе, и концертом Биљане Крстић и оркестра Бистрик у сали Дома културе.

На сам празник, велики број мјештана Гацка и гостију се сабрао у новом Саборном храму, који је још у изградњи, на Св. Литургији којом је началствовао игуман ман. Житомислића архимандрит Данило (Павловић) уз саслужење више свештеника и ђакона. И ове године, своју љубав према Гацку, су доласком на славу, показале и монахиње из манастира Св. Луке из Жупе Никшићке. Свечаном литијом кроз град, саборовање је пренешено у порту старе цркве, гдје је уз учешће Биљане Крстић, оркестра Бистрик, хора нашег храма, локалних КУД-ова и гуслара, настављено народно весеље. Господ је благословио овај сабор и лијепим временом, које је потрајало све до краја програма.

Бесједа игумана Данила

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.