Књижевни портрет Владимира Пиштала

Дучићев поглед на Црквини, љубитељи писане ријечи, смирај дана, љетна ноћ и Владимир Пиштало. Дивно вече и диван повод који је окупио велики број искрених љубитеља књижевног дјела овог чудесног генија савремене српске и свјетске књижевности. Разговор је текао динамично уз представљање рада и дјела именованог, али и уз читање одломака из његове познатије књиге „Тесла портрет међу маскама“, гдје је сам аутор на диван и себи својствен начин увео слушаоце у своју визију Теслине стварности не мијењајући ток реалности историјског оквира у којем га памтимо као научника, дјечака из Смиљана, сина својих родитеља, и великог свјетског задужбинара са преко 700 различитих изума и патената које је уз своје визије будућности несебично оставио свијету на поклон. Читајући нам своје виђење Тесле у тим кратким језгровитим причама, писац је присутну публику одвео на тренутак у ту стварност која је животна и једноставна, проста и прихватљива,нова и необична, а која је запамћена до сада углавном на једноставан начин простог слагања историјских чињеница.

Требињска публика је имала прилику и да чује одломке из нове књиге у припреми о нашем нобеловцу Иву Андрићу, опет као причу испричану етички тачно, али опет умјетнички смјело и неочекивано што код читаоца управо и буди жеђ да истражује читајући је и да се изненађује животом онога о коме је мислио да је све речено. Вечерас нам се Владимир открио искрено и људски не као читаоцима, већ као својим најмилијима, показујући још једном да иза великог дјела, стоји велики рад, иза великог сазнања, велико истраживање, иза великог успјеха, велики труд и надасве пажња којом је овај дивни човјек испуњен а која га уводи у прекрасни свијет спознаје стварности других, коју он претвара у нешто лијепо и узвишено.

Испред читалаца Библиотеке „Св.Јустин Ћелијски“ остаје нам да му захвалимо што се одазвао нашем позиву и што је својом пажњом, нашу стварност претворио у једно дивно и надахнуто вече.

о. Александар Илић