Прослављен јубилеј 700 година постојања Манастира Возућица

Његово Преосвештенство Eпископ захумско-херцеговачки и приморски и Администратор Митрополије дабробосанске Господин Григорије, дана 07.августа 2016. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Возућица.

Епископ Григорије рекао је да овај манастир има велики значај за српски народ који је у Возући страшно пострадао у посљедњем рату. „Налазимо се у једном чудесном крају, чудесном манастиру и пред чудесном историјом. Ако кренемо од наших дана, та историја је крвава, несрећна и убилачка. Ако идемо све уназад до краља Драгутина, видјећемо да је било успона и падова“, рекао је Григорије који је данас служио Свету архијерејску литургију у Манастиру Света Тројица – Возућица поводом седам вијекова његовог постојања, годишњице од освештања обновљеног Манастира и 700 година од упокојења задужбинара и градитеља овог храма – краља Драгутина Немањића.

Епископ Григорије је указао на апостолску посланицу „благостиљајте оне које вас куну и гоне“.

„Благосиљајте и не куните. То је наша вјера хришћанска, најпарадоксалнија у томе што нам је забрањено да мрзимо, да мрзимо оне које нас мрзе, те што је наређено да благосиљамо оне које нас не воле“.

Протојереј Зоран Живковић, парох завидовићки и возућки, навео је да ће бити прослављено и 165 година од отварања српске школе која је радила код Манастира Возућица.

Он је истакао да се о Манастиру Возућица веома мало писало и говорило, али је тај духовни храм кроз своју историју увијек био снага и понос народу, што треба да остане и у будућности.

Живковић је истакао да је мало мјеста која имају привилегију да буду позната по некој старини, а Возућа то има и то треба његовати да што дуже траје.

„Зато нам је циљ да сваку прилику која нам се пружи искористимо да би овај духовни бисер, споменик културе, био у народу и народ у њему“.

Епископ Григорије је овим поводом указао на значај и потребу образовања и просвећивања.

Пресједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју, господин Зоран Благојевић подсјетио је на страдања Срба са овог подручја, на које се вратило свега око 570 становника од некадашњих 11.000.

Благојевић је указао на тежак положај Срба повратника, истакавши да нема куће која није обијена и домаћина чија шума није посјечена. Он је навео да Манастир Света Тројица – Возућица, који је током своје историје претрпио „многе вјетрове и олује“, није поштеђен ни у посљедњем сукобу.

Шеф Мисије ОЕБС у БиХ господин Џонатан Мур рекао је да ја обиљежавање данашњих манифестација у Возући веома важан догађај који указује на богатство разноврсних култура и историје којим се БиХ може поносити.

Господин Мур је истакао да је по питању одрживог повратка Срба на ово подручје свима јасно да услови нису савршени, али „да охрабрују посљедње иницијативе које предузимају локалне заједнице када је у питању повратак у Бочињу, Возућу и Маглај“.

Свечаност обиљежавања 700 година постојања Манастира отворена је ауторском пјесмом протојереја Зорана Живковића, посвећеном овом јубилеју, а коју су отпјевале у етно-стилу Тамара и Анастасија Живковић.

У културно-умјетничком програму учествовала је и Етно-група „Траг“ из Бањалуке и Културно-умјетничко друштво Добој. Манастир је 2004. године проглашен Спомеником културе БиХ, а његова обнова започела је 2006. године. Обновљени Манастир освештан је прошле године.

Након 1995. године на подручје возућке и стошке парохије у општини Завидовићи вратило се само око пет одсто Срба, или око 70 српских породица, док је прије рата у стошкој парохији живјело више од 600, а у возућкој више од 800 домаћинстава.

Захвалнице које су додијељене за допринос у обиљежавању Јубилеја 700 година манастира Возућица

 Шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ г. Џонатан Мур
Српски члан Предсједништва БиХ г. Младен Иванић
РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Општина Завидовићи
Општина Жепче
Г.Стево Пашалић
Г.Зоран Благојевић
МАСТЕР БЦ Бањалука
Лука и Тода Благојевић
“ПАВКА“ -Жепче
Г.Ненад Цвјетковић
Г.Ален Ћосић
Протојереј – ставрофор Рајко Цвјетковић
Тамара и Анастасија Живковић за учешће у програму