Јубилеј 130 година постојања цркве Свете Тројице у Рогатици

Његово Преосвештенства Епископ Захумско Херцеговачки и Приморски и администратор Митрополије дабробсанске Г. Григорије служио је Свету Литургију у храму Свете Тројице у Рогатици уз саслужњењ свештенства из више Епархија Српске Правславне Цркве и присуство великог броја вјерног народа рогатичке и сусједних општина, поводом обиљежавања великог јубилеја – 130 година постојања храма.

У пригодној бесједи током Свете Литургије епископ Григорије рекао је да је данас велики празник због тога што се слави дан освећжења овог светог храма који се збио прије равно 130 година. То за ово мјесто, град и крај никако није обичан дан, него дан присјећања на то ко смо били тада, ко смо данас и ко треба да будемо сутра.

Ово је уједно била и прилика да се врати сјећање на богату историју овог светог храма од освећења 1886. године. Јереј рогатичке цркве Зоран Јеринић тим поводом рекао је да је главни иницијатор и ктитор њене трогодишње изградње био рогатичанин Мићо Којић, трговац, са својом браћом, а међу великим бројем приложника био је и сам цар Фрањо Јосиф.

Црква је грађена у готском стилу, а њени зидови од темеља до крова су од камена дебљине скоро један метар.У цркви је 1897, на Свету Петку, тадашњи митрополит Николај (Мандић) осветио иконостас кога је урадио академски иконописац Анастас Боцарић. Нажалост на почетку Другог Свјетског рата црква је опљачкана а затим минирана и запаљена. Изгорјели су јој кров и кубета са крстом, а остали су јој зидови само захваљујући дебљини од скоро једног метра. Иконостас је наводно завршио негдје у Италији.Значајнију обнову доживјела је тек у периоду 1973-1975. Данашњи изглед рогатичке цркве као светионика овог краја добила је тек 1986. уз 100-годишњицу постојања. Тим поводом цркву су осветили блаженопочивши Митрополит дабробосански господин Владислав, Митрополит загребачко-љубљански Јован и тадашњи Епископ рашко-призренски, а касније Патријарх Српски, господин Павле. Рогатичка црква је под заштитом државе. Заслуга је то дијела каменог средњевјековног споменика који је уграђен у зид на десној страни од улазних врата и иконе Светог Јована крститеља, сликана на лиму, и иконе ДЕИЗИС која је рађена у дрвету и представља Исуса Христа у архијерејској одежди, Богородице са његове десне и Јована Претаче са лијеве стране, које по оцјени стручњака, датирају из 18 вијека, а налазе се у ризници цркве.

Прослва јубилеја у Рогатици била је повод да Епископ Григорије одликује чином протојереја, протонамјесника Марка Главаша, јереја Зорана Калајџића, јереја Предрага Масала, јереја Зорана Јеринића, јереја Драгана Вукотића и јереја Средоја Андрића. На Светој Литургији у чин ђакона рукоположен је службеник Митрополије дабробосанске Уроша Билић. За несебичан материјални допринос и оданост српској вјери православној Епископ Григорије, Граматом је наградио: Боришу Обрадовића, Душка Иковића, Раду Девуру, Зорана Јешића, још увијек актуелног начелиника општине Томислава Пухалца и новоизабраног Милорада Јагодића. Након Свете Литургије је уприличен и богат културно-умјетнички програм у коме су учествовали чланови КУД „Сретење“, које већ годинама ради при Црквеној општини Рогатица, и Етно група „Српски дом“ при Црквеној општини у Сремској Митровици, које је довео свештеник Гвозден Арамбашић, који је био и оснивач КУД „Сретење“.