Могућ живот у миру у БиХ ако народи уважавају једни друге

/СРНА/ – Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је да народи у БиХ могу да наставе да живе заједно у миру, слози и љубави уколико смогну снаге да воле и уважавају једни друге.

„Будемо ли смогли снаге да волимо и уважавамо једни друге, дозвољавајући другоме да сачува осјећање достојанства, различитости и слободе, можемо да наставимо да живимо заједно у миру, слози и љубави“, рекао је епископ Григорије у Стокхолму, гдје је одржао предавање о теми „Обнова живота у доњој Херцеговини и повратак избјеглог народа у Мостар и долину Неретве“.

Што више љубави буде, каже владика Григорије, мање ће бити страха једних од других и обрнуто.

На синоћњем предавању, које је организовало новоосновано удружење Херцеговаца у Шведској „Свети Василије Острошки“, епископ Григорије је истакао да „ниједно страдање не бива заборављено од свепамтећег Господа“.

Присутни на предавању имали су прилику да се кроз излагање владике Григорија упознају са историјским пресјеком живота Цркве и српског народа на простору Херцеговине од древних времена до данас.

Проповјед Апостола Павла, постапостолски период, кирилометодијевска мисија, светосавско успостављање Епископије хумске, период турског ропства, појава великих јерараха који су предводили народ, као што је био и Свети Василије Чудотворац, као и опсежан дио излагања посвећен животу Цркве у неретванском крају од 18. до 21. вијека заинтересовали су све присутне.

Нарочит осврт на страдање српског народа под Отоманским царством, Аустроугарском монархијом и за вријеме Другог свјетског рата, као и патње и прогонства у посљедњем грађанском рату, те разарање древних и величанствених богомоља као што су Манастир Житомислић и Саборни храм Свете Тројице у Мостару дали су посебан тон овом излагању и претворили га у жив дијалог између предавача и слушалаца.

Епископ Григорије је проповијед завршио охрабрујућом поруком васкрсења, нагласивши да ниједно страдање не бива заборављено од стране свепамтећег Господа.

Владика је на крају предавања одговарао на питања великог броја присутних.

Као симбол побједе добра, владика је поручио да, уздајући се у милост Божију и помоћ добрих људи, очекује коначну обнову Саборног храма у Мостару и да се као идеалан датум намеће 2019. година у којој ће бити прослављен јубилеј 800 година од оснивања Епископије хумске.

Предавању, којем су присуствовали слушаоци из Шведске, Јерусалима и Сирије, претходио је сусрет владике Григорија са Његовим преосвештенством владиком британско-скандинавским Доситејем.

У оквиру четвородневне посјете Епархији британско–скандинавској, планирано је да се данас, другог дана боравка у Стокхолму, владика Григорије састане са Његовим преосвештенством епископом Сиријанске православне цркве Бењамином у Содертељу, гдје ће вечерас разговарати са члановима Српског културног друштва.