Манастир Завала прославио крсну славу

Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Завала поводом Ваведења Пресвете Богородице – крсне славе ове светиње. Попово поље и Завала блистали су у сјају и љепоти коју им је дао и прелијепи децембарски дан без облака и вјетра.

Четири монаха на челу са игуманом Василијем дочекали су велики број вјерника, без обзира на године, који су испунили цркву и плато испред манастира, гдје је још као дјечак крочио и замонашио се острошки чудотворац Свети Василије.

На литургији су били и ходочасници из Србије, Црне Горе и БиХ, а било је и вјерника који су по први пут присуствовали прослави крсне славе овог манастиру на ободу Поповог поља.

Завала је, како кажу мјештани Поповог поља, духовни центар овог подручја, раскрсница путева према Бобанима, Требињу, Сланом, Равном и Љубињу.

Умировљени владика Атанасије поручио је окупљеној дјеци да требају да уче и труде се како би дошли до нових сазнања, честитајући окупљеним вјерницима велики празник.

„Стрпљење и вјеру у Бога треба показати и према дјетету, биљци и према свему ономе што је у нашем окружењу. Православље се шири средњим појасом од рога Африке према истоку ка Кенији, Етиопији, Америци… Богородичино учење је у смирењу и зато учите дјецу да имају то смирење. Много зла је преко телевизије, мас-медија, штампе, и треба се тога чувати“, казао је владика Атанасије.

Вјернике је у пригодној бесједи поздравио и игуман завалског манастита отац Василије, који је истакао да се хришћани спремају да уобличе Христа кроз врлине и свете тајне, те да из тог разлога пресвета Богородица свима треба да буде примјер, учитељица, водиља и заштитница, као и остали светитељи.

Извор: http://trebinjelive.info