Светосавска академија у Мостару

У Владичанском двору у Мостару одржана је Светосавска академија, а у музичко-поетском програму наступила су дјеца која похађају православну вјеронауку са овог подручја, те ученици Музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња.

Светосавску бесједу синоћ је одржао је монах Теофил Петровић, који је рекао да је Свети Сава био принц, монах, игуман, испосник, архиепископ, ходочасник, ујединитељ, помиритељ, мисионар, отац нације и њен духовни пастир, покровитељ и заштитиник српске државе, као и да је живи спој прошлости и будућности.

„Свети Сава – наша вјечна прича, неиспричана и недомишљена. Сви о њему знају нешто, али нико не зна све, јер је његова биографија уједно и биографија Бога и Цркве у овоме свијету и биографија српскога народа. Најљепше српско дијете, али и најљепши српски лик кроз којег се нама Бог објавио“, реко је монах Петровић.

Он је навео да Свети Сава није митско, ни магијско биће, већ цјеловита и остварена личност која је овоземаљски живот проживила црквеним стилом живота.

„Христос и Црква су учинили да он буде то што јесте и зато толико вијекова убједљиво свједочи да је Бог ходао и хода по овој земљи и да је са нама. За живота је учинио много, али је то веома мало за оно што је чинио после живота. Када је умро, он као да се тек родио, тада је све његово добило још чудеснију снагу и моћ, његов се жиг утискивао у све што је српско“, рекао је Петровић.

Он истиче да је Свети Сава постао заштитни знак народа, духовни крвоток и стуб који народ спаја са небом.

Према његовим ријечима, Свети Сава је савременији од наших савременика, јер као да ми живимо у његовом, а он у нашем времену.

„Због тога он није наша прошлост, већ наша будућност. Он је стварао аутентичну и отворену српску културу спремну да од других прими све оно што је достојно да буде примљено, али истовремено способно да одбаци све он што скрнави наше достојанство“, навео је Петровић.

Он је нагласио да је циљ Светом Сави био да његова земља буде земља слободних, различитих људи који ће међусобно да сарађују.

„Циљ му је била света, а не велика Србија, јер је земља највећа када је земља светих и честитих људи“, додао је Петровић.

Он је навео да се у овом вијеку све преокренуло.

„Ми смо нашег Светог Саву умртвили и отписали из нашег живота. Ако свете људе Божје попут Светог Саве посматрамо само као људе прошлости, а не као људе будућности, узоре и идеале којима тежимо на погрешном смо путу“, рекао је Петровић.

На свечаној академији присуствовао је велики број људи, а свечаност је завршила заједничким пјевањем светосавске химне.

/СРНА/