Трибинa “Улога вјерских поглавара у ослобађању људи од мржње и национализма“ у Сарајеву

Вјерски великодостојници у БиХ упутили су вечерас поруку мира са теолошке трибине у Сарајеву, указујући на негативности које произилазе из предрасуда и мржње.

„Значај нашег заједничког наступа је што шаљемо заједничку поруку, прије свега људима који представљају вјерске заједнице, али и вјерницима, те тако и друштву у којем живимо“, рекао је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије на трибини „Улога вјерских поглавара у ослобађању људи од мржње и национализма“.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је и домаћин скупа, истакао је да је циљ вечерашње трибине да пошаље поруку праштања, помирења и изградње мира, као и да те позитивне поруке, у име својих заједница, пошаљу четворица вјерских великодостојника.

„Људи су уморни од негативних порука и желимо да им из вјере коју проповиједамо пошаљемо поруку мира. То не значи да ћемо окренути свијет, али ми дјелујемо континуирано, на разне начине. Ово је један од начина да се нађемо заједно и да говоримо како ми можемо допринијети очувању мира“, рекао је надбискуп врхбосански.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић нагласио је да је улога свих вјерских великодостојника да позивају на трајни мир, добро и одвраћање од онога што може да штети људима и заједници.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци истакао је да БиХ има будућност, али да је ситуација тешка, те да политика и вјерске заједнице имају простора и могућности да дјелују заједно.

„Послије ове трибине неће се догодити ништа револуционарно, али је добро да се види да односи између религијских заједница постоје и да се не кваре. То су односи између људи који већ 20 година раде на добробит, не само своје вјерске заједнице, него и свих грађана и вјерника у БиХ“, рекао је Финци.

Трибину “Улога вјерских поглавара у ослобађању људи од мржње и националнизма“ организирао је Католички богословни факултет у Сарајеву.

Извор: Независне новине