Благовештење слава Манастира Житомислић

Манастир Благовјештења Пресвете Богородице – Житомислић, прославио је данас, 07. априла 2012. године, своју Крсну славу. Свету Литургију је служио архимандрит Герман (Богојевић), игуман манастира Крка, уз саслужење архимандрита Данила (Павловића), игумана манастира Житомислић, архимандрита Лазара (Лазаревића), ректора Богословије у Фочи, јеромонаха Андреја (Ковачевића), игумана Манастира Светог Георгија на Равној Романији, протојереја-ставрофора Радивоја Круља те свештеника и свештеномонаха епархије захумско-херцеговачке. Ове године на славу су дошли и матуранти Богословије Светог Петра Дабро-Босанског из Фоче са својим ректором и господом професорима те својим пјевањем увеличали литургијско славље.

Послије читања светог Јеванђеља, архимандрит Данило се обратио окупљеном народу са пригодном бесједом у којој је посебно нагласио значај данашњих празника – Благовијести и Лазареве суботе, указавши на важност битствовања манастира Житомислић, како кроз вијекове, тако и данас, међу православним Србима у Мостару и околини.

По одслуженој Литургији, обављено је освећење и ломљење славског колача, пред црквом након чега је услиједио културни програм у порти манастира. Поред сплета народних игара коју су извели КУД Гусле из Мостара, наступио је и етно састав Кимвал из Фоче који се публици представио са више композиција из свог репертоара. У овом саставу пјевају и свирају богослови и дјевојке из средњошколског центра овога града

Домаћини су за све госте припремили празничну трпезу у новоизграђеном конаку. Поред поменутих игумана уважени гости славе били су Фра Ико Скоко, гвардијан фрањевачког самостана из Мостара, Г. Драган Давидовић, директор Радио-телевизије Републике Српске, српски официри у оружаним снагама БиХ бригадир Бранко Рашета, мајор Душан Лужајић и пуковник Александрар Лучић те многобројни војници, добротвори и пријатељи манастира.