Изложба фотографија „Романови – царско служење“ у Гацку

У организацији ЈУ ”Културно-спортски центар“ и Црквене Општине Гацко, у галерији Дома културе у Гацку отворена је изложба фотографија „Романови – царско служење“. Изложба која је посвећена последњем руском императору Николају II и његовој породици, привукла је велики број посјетилаца.

Испред организатора, присутнима су се обратили директор КСЦ, Aнђелка Бољановић и свештеник ЦО Гацко, Велемир Ковач.

Свештеник Александар Шмања из ЕЗХиП, рекао је да се идеја о изложби родила у сарадњи са Сретењским манастиром из Москве и са јеромонахом Игњатијем Шестаковим, а са жељом да се пробуди сјећање на породицу последњег Руског цара.

„Покушали смо да представимо живот, рад и дјело царске породице Романов у 50 фотографија. Ријеч је о великој царској породици. Николај је био човјек власти и човјек духа светог и духа божијег живећи свој живот. То је био владар који није излазио из закона господњег и био је потпуно предан служби божијој“, рекао је отац Шмања.

Поставка је подијељена на три цјелине: портрети чланова царске породице, спонтане фотографије гдје су забиљежени моменти у шетњи и разговору, док трећу цјелину чине фотографије из војне тематике. Чине је црно-бијеле фотографије, које се чувају у историјском архиву, као и оне које чине лични албум породице Романов.

Изложба ће у Гацку бити отворена до 1. априла.

Изложба фотографија „У сусрет Руском Цару. Романови – царско служење“ посвећена је последњем Руском императору Николају II и његовој породици. Пројекат је настао са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње династије. Поред тога, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског цара. При томе су се организатори потрудили да фотоматеријал одаберу полазећи од жеље да пре свега прикажу лепоту породице Романов, њихов свакодневни живот и служење за добробит Отаџбине и свог народа.

Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа. Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у долазећој 2017. години, када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018.године 100-годишњица мученичке кончине последњег Руског императора и његове породице, који су у Руској и Српској Цркви прибројани лику светитеља.

Изложбу чине црно-беле фотографије из историjских архива и личних албума породице Романов.Изложба је тематски подељена на целине. Једну целину чине портрети чланова царске породице. Међу њима се посебно издвајају парадни портрети. Психолошки портрети доносе сву лепоту словенског лика, а гледаоци такође имају увид у моду и стил облачења са краја 19. и почетка 20. века.

Друга целина су жанр фотографије. У оквиру ове целине извајају се фотографије из личних албума породице Романов. То су спонтане фотографије, неформалне. Забележени су моменти у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма. Ове фотографије су реткост јер су их радили лично чланови породице. Познато је да су Романови посебно волели фотографију.

Следеће су фотографије војне тематике. На њима цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, даје војсци наређења, укључује престолонаследника у тајне војевања.

Царица и велике кнегиње су се бавиле хуманитарним радом. Обилазиле рањенике, помагале болесним војницима и делима и речима. Из њихових дневника се зна да су асистирале и приликом најтежих операција. Забележене су док негују војнике.

Посебно је важан и цитат ̶ речи које је изговорио наш Владика Николај Велимировић, 1932.године, о Цару Николају.

Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, портал Православие.ру у сарадњи са студиом „Руски Цар“.

Затворена изложба „У сусрет руском цару“ – чланак на Gacko-rs.info

 

Gacko-rs.info / Православие.Ru