Узвратна посјета редовника и редовница Бискупије дубровачке Епархији ЗХиП

17. 04. 2017, на Свијетли Понедељак, град Требиње и Епархија захумско-херцеговачка и приморска почаствовани су посјетом око 70 редовника и редовница Бискупије дубровачке, предвођених бискупом монсињором Матом Узинићем. Госте из Дубровника дочекали су монаси, монахиње, свештеници и вјероучитељи из Требиња и Дубровника, на челу са Његовим Преосвештенством, епископом Григоријем. У питању је узвратна посјета након првог дружења такве врсте, организованог у Дубровнику током Молитвене осмине јануара 2016. године. На тај начин, начињен је нови корак напријед на путу међусобног упознавања и продубљивања односа припадника двају цркава, путу који су својим напорима и успешном међусобном сарадњом трасирали двојица архијереја.

Дружење је отпочело посјетом и заједничким доручком у манастиру Светих Апостола Петра и Павла. Потом су драги нам гости посјетили и манастир Тврдош, након чега су приступили евхаристијском слављу у требињској Катедрали Рођења Блажене Дјевице Марије, које је предводио бискуп Узинић, а присуствовали су му и православни предвођени својим епископом.

Разговори на бројне актуелне теме које су заподенули припадници двају цркава, настављени су на нешто формалнијем нивоу у виду два кратка предавања, која су окупљенима одржали сестра Катарина Маглица, врховна главарица Сестара доминиканки конгрегације Светих Анђела Чувара, и отац Вукашин Милићевић, асистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Кровна тема излагања, организованих од стране Центра за философију и теологију, била је „Мисија Цркве у XXI вијеку“. Излагачи су теми приступили са различитих аспеката, али су били веома блиски у изнесеним закључцима. Сестра Катарина говорила је о изазовима за мисију Цркве, нарочито истичући да је за успјешну мисију неопходна ре-евангелизација самих мисионара, као и то да је мисија одговорност не само „професионалних“ мисионара, већ свих нас хришћана. У закључном дијелу свог излагања, она је посебно нагласила потребу за међусобним зближавањем међу хришћанима. У сличном духу, отац Вукашин упозорио је на опасност „унутрашње секуларизације“ Цркве, тј. њен заборав сопствених новозавјетних и есхатолошких основа. Следујући Бонхеферу, апеловао је на то да се Црква одупре „глупости“ самодовољности, духовне гордости и осуђивања. Као посебно велики проблем навео је унутархришћанске подјеле које савременом свијету дјелују аутистично, те истакао да напор око успостављања јединства није нека успутна и небитна активност, већ насушна потреба хришћана како би Црква успјела да преживи, не у смислу пуког опстанка, већ као заједница која је у стању да буде „со земљи“ и преображава свет.

Послије предавања, дружење је настављено најприје на ручку у епархијском дому, а потом и током посјете требињском Саборном храму, Музеју Херцеговине, те Херцеговачкој Грачаници, тј. комплексу Црквина.

Читав сусрет одиграо се у веома пријатној и пријатељској атмосфери, а овакво расположење свих сабраних подвукли су и потврдили у својим поздравним обраћањима владика Григорије и бискуп Мате, радујући се због тога и захваљујући Богу и једни другима.

Посебно свечан тон овом сусрету дала је срећна околност да се догодио у данима када сви хришћани заједно прослављају празник Васкрсења Христовог. Осокољени веома пријатним искуством заједничарења, надамо се да ће слични сусрети у будућности бити све чешћи, а заједничке прославе празника све мање плод случајности, а све више резултат договора и растућег степена јединства.

Фото: http://www.dubrovacka-biskupija.hr