Потписан уговор о отварању Православног обданишта

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и Администратор Митрополије дабробосанске Господин Григорије и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписали су данас уговор о оснивању и заједничком управљању Православним обдаништем „Патријарх Павле“. 

Епископ Григорије рекао је новинарима да је православно обданиште веома важно за град Источно Сарајево и за Митрополију дабробосанску.

Он је рекао да се данас увјерио да је изграђено једно прелијепо обданиште, те да је прихваћена понуда да Српска православна црква буде заједничар и да помогне у раду обданишта, васпитању и развоју дјеце.

„Услови би требало да буду на највећем могућем нивоу. Наш задатак ће бити да бринемо и о људима који буду бринули о нашој дјеци. То је нешто најбоље што можемо да уложимо у нашу будућност“, истакао је Епископ Григорије, додавпи да је пресрећан што је данас имао прилику да потпише један овакав документ.

Епископ Григорије је нагласио да ће ова установа носити име једног дивног човјека – патријарха Павла, који је, иако је имао више од 90 година, по својој безазлености највише личио на дијете. 

„Патријарх Павле је долазио у овај град кад је било најтеже и он ће бити заштитник ове наше дјеце и примјер дјеци докле може да стигне човјек који се труди искрено пред Богом и пред људима“, истакао је Епископ Григорије.

Епископ Григорије је нагласио да Православно обданиште постоји у Требињу и да је оно препознатљиво по доброј бризи васпитача и доброј храни, те да се нада да ће тако бити и у Источном Новом Сарајеву, јер је веома важно да се дјеца и духовно и физички хране здраво.

„Двије су основне невоље са којима се сусреће наш народ – здравство и школство и уколико у то не будемо улагали, тешко можемо очекивати добру будућност“, рекао је он.

Ћосић је изразио захвалност Епископу Григорију што је прихватио идеју да Српска православна црква буде суоснивач Православног обданишта „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву које је прво у овом дијелу Републике Српске.

Он је најавио да ће се након данашњег потписивања уговора, обратитити реосрном министарству како би добили рјешење о испуњености услова, након чега се иде са уписом у судски регистар. 

„Све је већ спремно – од играчака и свих реквизита, и очекујем да у наредних мјесец и по дана у обданиште уђу прва дјеца и да се почне са предшколским образовањем које је веома битно за дјецу“, истакао је Ћосић и додао да ће дјеца имати прилику да се образују по православним принципима и принципима високоморалних вриједности.

Он је нагласио да је Источно Ново Сарајево једина општина у Републици Српској са позитивном стопом наталитета и да желе да тако и остане јер су дјеца једина гаранција за успјех локалне заједнице и Републике Српске.

Ћосић је подсјетио да је у изградњу и опремање обданишта уложено милион КМ, од чега је предсједник Републике Српске донирао 400.000 КМ, а остатак је обезбиједила општина Источно Ново Сарајево.

Ћосић је додао да је обданиште површине 700 квадратних метара капацитета 80 предшколске дјеце и 20 у јасличком дијелу.