Епископ Григорије посјетио административно сједиште Града Источно Сарајево

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски и Администратор Митрополије дабробосанске Господин Григорије у разговору са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем поручио је да се из свих проблема са којима се сусреће српски народ на овом подручју може изаћи само заједничким дјеловањем.
„Мора да постоји виши план да се заједнички ради на ономе што је добро за све људе и за нас који данас имамо неке водеће позиције. Важно је да разговарамо и да се договарамо, иначе ћемо увијек имати нове и нове проблеме који ће бити нерјешиви“, поручио је Епископ Григорије.
Он је додао да се мора стално разговарати и отворено говорити и тек тада ће бити могуће напредовати.
Епископ Григорије је рекао да је током данашњег састанка у Источном Сарајеву констатовано да православне цркве, имовина и постојање Срба у федералном Сарајеву никад не смије бити заборављено.
„Ма гдје да живе, Срби који су избјегли из ове сарајевске долине, не смију да буду заборавни и немају право да забораве своје гробове и своја имања, своје постојање и своју историју“, поручио је Епископ.
Он је нагласио да нико није добровољно отишао, напустивши своју кућу и имање и да се против тога треба борити сјећањем, памћењем и слогом.
Према његовим ријечима, важно је да цркве у федералном Сарајеву не смију бити заборављене и да се увијек треба сјећати ријечи Милорада Екмечића да је то „упаљено кандило нашег постојања тамо“.
Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је велико задовољство и захвалност Епископу Григорију што су током васкршњих празника у више наврата разговарали и размијенили мишљења.
Он је нагласио да су данас разговарали о темама које се односе на останак и опстанак српског народа и Српске православне цркве, како на простору Источног Сарајева, тако и федералног Сарајева.
„Циљ нам је да опстанемо и останемо у капацитету који имамо данас и да на један озбиљан начин његујемо традицију и обичаје српског народа и свих богомоља које имамо на овом простору“, поручио је Вуковић.