Посјета мјестима страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака

/СРНА/ – Чланови Међурелигијског вијећа БиХ посјетили су данас мјеста страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака на локалитетима Казани код Сарајева, Крижанчево Село и Крушчицу у општини Витез, те Корићанске стијене у општини Кнежево.

У Крижанчеву селу молитву је служио кардинал врхбосански Винко Пуљић, док је у Крушчици молитву служио предсједник јеврејске општине у Сарајеву Борис Кожемјакин. На Корићанским стјенама молитву је предводио замјеник поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеин Смајић. Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије је јутрос на локалитету Казана служио молитву сарајевским Србима убијеним током посљедњег рата. 

Пред одлазак на Казане, владика Григорије који је и администратор Митрополије дабробосанске и предсједавајући Међурелигијског вијећа, рекао је да креће на ходочашће да би се одала почаст свим жртвама и да тај пут треба прећи у тишини. 

У делегацији Међурелигијског вијећа БиХ били су и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, који је поздравио организовње заједничког обиласка стратишта и изразио наду да ово неће бити последњи пут. 

Миинистар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац рекла је да обилазак стратишта представља историјски дан за БиХ. 

„Признање, осуда и сјећање на невино страдале жртве је једини начин да генерацијама које долазе обезбједимо стабилну и сигурну будућност“, рекла је Боровчева. 

Она је истакла да су данашњим заједничким обиласком стратишта вјерски лидери, али и сви који су данас били са њима на најбољи начин личним примјером свим грађанима БиХ показали на који начин се треба опходити према жртвама, али и једни према другима. 

Министар за људска права БиХ сматра да је данашњи обилазак стратишта својеврстан час историје који је све подсјетио на погубност и бесмисао сукоба али и предствља опомену да се никад и никоме такво зло не понови. 

„Сматрам како је вријеме да и политички лидери заједно почну обилазити стратишта. То ће бити начин да се на личном примјеру покаже воља за изградњом повјерења, јачању дијалога и толеранције као и спремност за самокритично преиспитивање властитих ставова и убјеђења, а за добробит свих грађана БиХ“, додала је она. 

Међурелигијско вијеће БиХ данашњи обилазак стратишта организовало је ради скретања пажње на неопходност поштовања свих жртава, без обзира на њихову вјерску или националну припадност. 

Посјета је завршена састанком представника Међурелигијског вијећа са Боровчевом на којем је размотрена могућност интензивирања сарадње, а нарочито на плану заједничког дјеловања, ради постизања већег степена разумијевања, као и враћања повјерења међу народима у БиХ, што је основ за безбједну и стабилну будућност свих.