Празник светог Василија у Невесињу

Празник светог Василија Тврдошког и Острошког прослављен је служењем свете литургије у храму код болнице који је посвећен овом светитељу. Свету литургију је служио свештеник Алекса Зубац уз саслужење свештеника Зорана Илића, Немање Лукете и ђакона Ратка Зубца.

Након литије и славског обреда отац Зоран Илић је одржао бесједу у којој је позвао све на заједништво, рекавши да су бројни светитељи својим дјелима показали да је потребно да све што радимо вежемо за небо, да живот проткамо небеским и да је живот светог Василија путоказ како се богоугодним дјелима може узвисити свако, као што је то учинио овај скромни пастир из Поповог поља. „Свети Василије се од момента кад је чувао овце у родном Мркоњићу, па до часа свога упокојења увијек трудио да све што ради у животу оплемени и протка небеским. Управо због тога је он проткан духом небеским, због тога није иструнуо и свједочи о васкрсењу и животу вјечном“, рекао је отац Зоран.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић је позвао на скромност, рекавши да се путоказ скромности може пронаћи у лику и дјелу невесињског добротвора Михајла Лабала. „Морамо да тежимо идеалима светог Василија, али и идеалима овог човјека којем смо се данас молили за покој душе. Михајло Лабало је направио ову болницу која је тако лијепа и добра каква је била и његова душа“, рекао је начелник и додао да се Лабало није заносио ни у тренуцима кад је од СПЦ добио највиша признања.

Свечано је било и у Удружењу дјеце и омладине са посебним потребама „Моја Нада“ које је прославило своју крсну славу. Дјеца окупљена око овога центра су здравицама, рецитацијама и пригодним програмом на прави начин прославили своју славу. Свештеник Немања Лукета се захвалио свима који помажу ово удружење уз молбу да наставе то богоугодно дјело које је равно помагања цркви.