Слава у Мркоњићима

У Мркоњићима, родном селу Св. Василија Тврдошког и Острошког,  прослављена је слава храма подигнутог на темељима Светитељеве родне куће. У четвртак 11.маја, служено је претпразнично вечерње у новообновљеној цркви Св. Николе у сеоском гробљу надомак храма Св. Василија. Вечерње, у оквиру којег је обављено и мало освећење овог новообновљеног храма, служио је Владика Григорије уз саслуживање свештеника, свештеномонаха и ђакона наше епархије, а уз присуство и молитвено учешће бројних верника окупљених на претпразничном богослужењу.

На сам дан празника, 12.маја, Св. Архијерејска Литургија је служена у храму Св. Василија. Свечана литија коју су предводила тројица епископа – Еп. Максим западноамерички, Еп. Атанасије умировљени ЗХиП и домаћин Владика Григорије – са бројним свештенством, монаштвом и верницима пристиглим из градова широм наше али и суседних епархија кренула је, по угледу на древни обичај Цркве, од храма Св. Николе и уз појање тропара, путем који се успиње кроз ово живописно херцеговачко село, дошла до цркве Св. Василија где је отпочела Св. Литургија. Око храма су већ биле окупљене стотине верника који су – будући да је храм био премали да прими све који су дошли да узму учешћа у Празнику – пронашли место око цркве али и свуда унаоколо, широм села. У Литургији су обављена и три Крштења, што је био посебни благослов и радост за све присутне. Након Литургије, у литији се поново кренуло до цркве Св. Николе пред којом је пререзан славски колач, и пред којом је Владика Григорије заблагодарио на благословима Богу и Св. Василију, али и свима онима који су на било који начин узели учешћа у обнови и одржавању ових храмова, на њиховој несебичној љубави и пожртвованости.

Празнична трпеза је и ове године постављена у дому породице Куштров, која се као и многи некадашњи мештани овог села који данас живе широм света, на дан Св. Василија окупила у свом родном месту.

Током читавог дана, бројни верници пристигли са свих страна наставили су да долазе на поклоњење овом светом месту и Светитељу, чије су присуство и благослов сви могли да осете …

Бесједа Еп. Максима

Поздравна ријеч Еп. Григорија