Промоција књиге „Преко прага“ владике Григорија у Храму Светог Саве у Београду

Промоција књиге „Преко прага“ владике Григорија биће одржана у понедељак, 29. маја у 18 сати у Храму Светог Саве, Крушедолска 2а. О судбинама малих људи у херцеговачком поднебљу с краја прошлог века, поред аутора говориће проф. Љубомир Симовић, књижевник, владика Јоаникије и Данијела Јелић, магистар књижевних наука.

Меланхоличном збирком прича „Преко прага“ владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије Дурић несумњиво улази у ред даровитих босанско-херцеговачких писаца, који својом прозом наставља најбољу традицију приповедача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића. После две дуже новеле, „Лазар“ и „Прича о старом краљу“, објављене пре више година, писац се у овој збирци окреће судбинама малих људи у свом херцеговачком поднебљу с краја бурног XX века.

Владика Григорије је одличан приповедач. Његове приче нам помажу да схватимо да у животу нема неважних ствари, да је величина увек скривена у једноставности, да је истина главно мерило вредности…

Једном приликом је изјавио да „иако је закорачио преко много прагова, за њега су постали важни само они преко којих закорачимо у живот“.

Када пише о појединачним судбинама савременика, њиховим несрећама, неспоразумима и заблудама, болестима, беди и странпутици, владика Григорије издваја најсветлије тренутке њиховог живота и налази најдрагоценије црте њиховог карактера. А када пише о лопти, смеху, возовима, о бригама, мору или манастирима, он оживљава заборављене или испражњене просторе, пределе и расположења свога ратом опустошеног поднебља.

Ауторски глас у књизи „Преко прага“ уздиже се изнад злосрећних подела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао: „Највећа планина коју човек мора прећи је праг његове сопствене куће.“

Извор: www.laguna.rs