Слава православне цркве у Равном

Данашњи празник Силаска Светог духа на апостоле – Тројичин дан, слава је православне цркве у мјесту Равно, ФБиХ. Као и протеклих година, Срби из Равног са својом родбином и пријатељима из Требиња и других градова, сабрали су се око своје цркве да у радости прославе овај велики празник. Тако је било и данас. Свету литургију служио је парох Милош Ловрић, уз саслужење монаха оближњег манастира Ваведења пресвете Богородице у Завали. Послије свете литургије, домаћини су припремили трпезу љубави за све присутне. Присутне су поздравили парох Милош Ловрић, док је испред мјештана добродошлицу пожелио Мирко Краљ. Светој литургији уз више десетина мјештана, њихове родбине и пријатеља, присуствовао је и градоначелник Требиња Лука Петровић, који је Србе – мјештане Равног охрабрио да наставе повратак на своја вишевјековна огњишта, и обећао да ће и град Требиње убудуће помоћи Србима повратницима на простору општине Равно. Уз градоначелника, на данашњој слави храма присуствовало је руководство и више чланова српских удружења „Просвјета“ и „Ћирилица“ из Требиња и Равног.

Српско – православна црква Свете Тројице, на иницијативу Срба са простора општине Равно, проглашена је ове године, од стране „Комисије за очување националних споменика БиХ“ – националним спомеником БиХ. Ова црква обновљена је 1897. године, на темељима старије цркве. Црква није рушена у последњем, као ни у Другом свјетском рату. Ипак, из сваке српске породице одведено је више људи и жена у логор Јасеновац, на самом крају рата 1944. године. У Равном, као старосједиоци живјело је раније неколико породица Краљ и Салата, који данас долазе повремено и послије обнове своје цркве намјеравају да обнове и своја огњишта, која су опљачкана, запаљена и уништена у задњем рату. Црква Свете Тројице обновљена је и 2004. године „прилозима Срба из Америке и Отаџбине“

Насеље Равно, до потписивања Дејтонског споразума било је саставни дио општине Требиње. Послије Дејтонског мировног споразума, и на простору више десетина српских села, које је окупирала хрватска војска 1992. године у агресији на општину Требиње, формира се нова општина – општина Равно. Требиње је тиме остало без трећине своје предратне територије, на којој су живјели, већином Срби, на простору пребогатим културно историјским споменицима Српског народа.

Милан Путица