Мостарска промоција књиге “Преко прага“ изазвала велико интересовање

Мостарска промоција књиге “Преко прага“ Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског изазвала је велико интересовање и оцијењена је као прворазредни културни догађај у граду на Неретви.

Мостарској промоцији која је одржана у Владичанском двору присуствовало је око 300 посјетилаца, међу којима су били представници власти, културног и јавног живота Мостара и Херцеговине.

Владика  Григорије рекао је да је књига „Преко прага“ његова исповијест и да је настала из потребе да проговори о људским судбинама и мјестима која су на њега оставила посебан траг.

На промоцији владика је навео да се књига састоји од 23 приче које говоре о томе да је „човјек гдје год ходи и како год иде на неком прагу“ и да је ствар у томе како ће прећи те прагове.

„Некада су ти прагови пуни радости, некада страшни и неиздрживи. Човјек не смије да стане док не дође до посљедњег прага – смрти, односно живота. Питање смрти и живота и докле ћемо стићи је питање којим ћу се бавити док сам жив“, рекао је владика Григорије.

Он је навео да је његова књига „Преко прага“ настајала дуго времена, односно да су неке приче написане прије много година, а неке недавно.

Владика је истакао да је изненађен реакцијама и бројем људи који су књигу прочитали иако је изашла прије два мјесеца.  „Реакције су такве да од академика, љекара, професора, радника, домаћица сви имају неки свој доживљај и у књизи налазе нешто себи блиско“, каже владика Григорије.

О књизи су, на промоцији у Мостару, говорили књижевник и професор из Сарајева Енес Карић, лексикограф и писац из Загреба Влахо Богишић и љекар и књижевник из Требиња Драган Ковач. 

Карић је рекао је да владика Григорије у књизи нуди дубооку хуманистичку поруку.

„Он људе не дијели по националности, вјери и другим одређењима. Прва и најважнија подјела на коју он охрабрује и читаоце је да постоје људи и нељуди“, рекао је Карић.

Нагласио је да у књизи  “Преко прага“ има дубоких дионица и исповијести и да се свако од поглавља може уврстити у читанке.

Богишић је оцијенио да се  ради о изузетној аутобиографској књизи коју је написао клерик и која се бави заједничком историјом  наших заједница те као по некој Џумхуровској или Андрићевој природи, на крају свједочи да има смисла понављати приче о оном што нам се догодило.

“Постоји ризик читања оваквих дјела, да им се човјек преда на начин да и сам почне дијелити то исто, исконско искуство.   Оно што је најважније, а по чему је ова књига за мане изванредна је да, ма чиме се ми бавили и шта радили у животу, је способност да допустимо својој причи да она остане своја  са својом судбином и то је разлог што ме довела у Мостар на ову промоцију“, навео је Богишић.

Ковач је оцијенио да се дио приповједака лакше чита и да су то сјећања владике на дјетињство, а како је владика старији улази се у туробније вријеме.

„У причама `Завала`, `Жива вода` и `Сакиб` владика показује изузетну храброст да каже оно што мисли о темама које су болне за сва три народа у БиХ који су прошли ратну катаклизму, чак и онда када то не иде у прилог његовог народа“, каже Ковач који је на промоцији прочитао и причу посвећену владики Григорију.

Модератор промоције била је Сања Бјелица Шаговновић, новинарка из Мостара која је навела да владика Григорије у књизи проговара о људскости и доброти људи у тешким временима, али и о нељудскости и злочинима на свакој страни, те кроз упечатљиве судбинске приче указује на бесмисао рата и на смисао доброте, указује на потребу катарзе.

“Свака од прича носи са собом библијске поруке, али и владикине поуке о важности људске ширине и љубави. Важности да љубав побједи мржњу –  и у нашим срцима и у свијету око нас. Да будемо добри и сретни“, додала је.

Књига је изашла из штампе 28. априла, у издању београдске издавачке кућа „Лагуна“, а до сада је промовисана још само у Београду. За само два мјесеца доживјела је своје четврто издање.