У Требињу промовисан роман „Ради ти, дијете, свој посао“

У Галерији Културног центра у Требињу промовисан је роман „Ради ти, дијете, свој посао“, аутора Момира Васиљевића који говори о животу и херојском страдању нововјековног великомученика Вукашина Јасеновачког, који је својом смрћу постао симбол страдања Срба у 20. вијеку.

Роман је заснован на аутентичним документима и свједочанствима који су били основа за црквену канонизацију Вукашина, чије је крштено име Спасоје Мандрапа. 

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије рекао је синоћ на промоцији да Вукашинове ријечи и данас одјекују у људима, а да је ова књига слика једног времена са свим неприликама Срба, не само у Херцеговини, већ и много шире. 

Да би написао ову књигу, аутор је прво тражио благослов од Српске православне цркве /СПЦ/, а након што га је добио, били су му доступни и архиви СПЦ, па је посјетио и манастир Тврдош, како би се упознао са историјском грађом о страдању у Пребиловцима и осталим дијеловима Херцеговине. 

Васиљевић је испричао да је Вукашин рођен у херцеговачком селу Клепци, те да је већи дио живота провео у Сарајеву, одакле су га са још 3.000 сарајевских Срба 1942. године усташе послале у Јасеновац. 

„У посљедњим тренуцима свог живота, и то онда када се на њега, а преко њега на сав српски православни род, обрушила незамислива мржња чистог сатанизма, изговорио је ријечи `Само ти, дијете, ради свој посао`, прије него што га је усташа убио“, подсјетио је Васиљевић. 

Васиљевић је додао да је ово и један зборник који илуструје српску жртву од 1900. до 90-их година прошлог вијека, унутар кога је написано житије о Светом Вукашину – његова личност, однос према Богу и људима. 

У Требињу је била прва промоција ове књиге на територији Републике Српске. 

Промоцији је претходио документарни филм „Пакао Независне Државне Хрватске“ о геноциду над Србима, снимљен у продукцији београдског Музеја жртава геноцида.

СРНА