Петровдански сабор у Запланику

Данас је у требињском селу Запланик прослављен Петровдански сабор, који се сваке године одржава прве недјеље по Петровдану. У овом у рату страдалом крају, српске богомоље и гробља биле су порушене од стране тзв. војске Републике Хрватске (ХВ).

Данас су скоро све цркве и гробља у овом дијелу Требињске шуме обновљени, првенствено залагањем и организовањем појединаца – мјештана. Црква Св. Апостола Петра и Павла у протеклом рату била је изузетно оштећена. Данас је обновљена, освјештана и прије неколико година са широм околином проглашена од стране Комисије за очување националних споменика БиХ , националним спомеником БиХ – историјским подручјем под заштитом државе.

У обновљеној цркви Св. Апостола Петра и Павла, свету литургију данас су служили парох  Момчило Пејичић и отац Исаија. Послије свете литургије, за присутне је уприличена трпеза љубави. Ове године, Петровданском сабору у Запланику, присуствовали су и  представници српских удружења Просвјета и Ћирилица из Требиња и Иванице.

Српским епским пјесмама, све окупљене на Петровданском сабору поздравили су народни гуслари Владан Перовић и Борбен Вукановић, чланови удружења гуслара „Војвода Недељко Видаковић“ из Требиња.

Милан Путица