Црква Светог Илије на Билећком језеру прославила крсну славу

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је Свету архијерејску литургију у цркви Светог пророка Илије на Билећком језеру, поручивши са тог мјеста да људи треба да живе у тренутку радости и да буду спокојни као што је то чинио и светитељ који се данас прославља.

Пророк Илија, био је, како је рекао владика, Божији човјек који је учинио велики број чудеса од којих је најзначајније затварање неба над Израиљем које је трајало три године и шест мјесеци, јер је безбожни цар био груб према народу, отевши виноград једном сиромаху.

„У данашњем Јеванђељу прочитали смо једну занимљиву ријеч – кад сте тужни онда плачите и немојте да се плашите да плачете, а кад сте радосни онда се радујте. Та ријеч може да се протумачи и тако: ‘у злу се не поништи, а у добру се не понеси“, казао је владика Григорије.

Треба да се живи, поручио је владика, онај тренутак који је актуелан – ако је туга да је спокојно поднесемо, а ако је радост да је понесемо у миру и спокојству – али да у њој живимо, а не да нам живот прође у бризи шта је било и шта ће бити.

„То је оно што можемо да научимо и од Светог пророка Илије – да у сваком тренутку будемо с Богом и тада ћемо имати спокој да у сваком тренутку имамо саосјећај са онима који плачу и сарадост са онима који се радују“, додао је владика.

Херцеговачки епископ је у бесједи напоменуо да ниједан човјек не треба да се понизи када му нешто не иде, али и да благодари када му иде.

Он је казао да сви људи треба да посјете себе и погледају у своја срца и зажале за свако своје невјерство Богу и његовој правди, те да се затим поново усправе и стану на ноге, као што је то Бог учинио са Светим Илијом.

Владика је честитао и крсну славу Хидроелектранама на Требишњици /ХЕТ/, за које је казао да су најважније предузеће у овом крају које храни и брани од глади све људе на овом поднебљу.

Светог Илију честитао је и директор ХЕТ-а Гордан Мишељић, захваљујући се владици на обрабрујућим ријечима и упућујући честитке свим запосленим у овом енергетског гиганту.

За све вјернике приређена је трпеза љубави.

До цркве на Билећком језеру долази се чамцем од манастира Добрићево. Она може да прими мали број вјерника, с обзиром на конструкцију терена гдје је изграђена. А сам долазак до ње је, по свједочењу бројних вјерника, величанствен, јер се од пристаништа, кроз камењар и земљу, пење до храма посвећеног старозавјетном и новозавјетном пророку.

Извор:Trebinjelive

Бесједа Еп. Григорија